Vojenský historický ústav pomůže Plzni. Třeba se Slavnostmi svobody

Vojenská technika na Slavnosti svobody, připomínka květnového povstání v Plzni i domácího odboje. Plzeň podepsala smlouvu o spolupráci s Vojenským historickým ústavem

Výpůjčky vojenské techniky a vojenského vybavení z druhé světové války na Slavnosti svobody se staly základním pilířem spolupráce mezi městem Plzní a Vojenským historickým ústavem Praha (VHÚ). Nejen to bylo součástí memoranda z roku 2017. Nyní město chce navázat další spolupráci. V pondělí 22. listopadu proto podepsali primátor Plzně Martin Baxa s ředitelem VHÚ ministerstva obrany Alešem Knížkem smlouvu o spolupráci.

„Spolupráce s Vojenským historickým ústavem byla vždy naprosto perfektní. Zcela zásadní jsou pro nás výpůjčky vojenské techniky a vojenského vybavení, především amerických jednotek z druhé světové války, na naše květnové Slavnosti svobody, jež patří mezi největší oslavy druhé světové války ve střední Evropě. Spolupráci chceme prohloubit a spojit naše síly při osvětě historických událostí, jakými jsou květnové povstání v Plzni, domácí odboj, působení československých jednotek v zahraničí během druhé světové války a v příštím roce nás navíc čeká připomínka důležitého československého milníku – 80 let od operace Anthropoid,“ vysvětlil primátor Plzně Martin Baxa.

„Jsem velice rád, že se podařilo prodloužit smlouvu o spolupráci se statutárním městem Plzeň. Pro Vojenský historický ústav Praha je tato spolupráce klíčová ve vztahu k přibližování historických událostí pro občany nejen západočeské metropole, ale i pro každého, kdo se vojenskou historií v průběhu staletí zabývá,“ uvedl k další spolupráci ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.

„Kromě výpůjček vojenské techniky a vojenského vybavení na Slavnosti svobody budeme nově spolupracovat na popularizaci domácího odboje, jeho zapojení do odboje organizovaného exilovou vládou ve Velké Británii. Chceme přiblížit působení československých jednotek na východní, západní frontě i v severní Africe, ale i zcela běžný život občanů během okupace. Připomínat budeme pro Plzeň zásadní datum – 1. červen 1953, kdy se vzbouřili dělníci v našem městě tak masivně, že to poprvé od převratu v roce 1948 výrazně otřáslo pozicí komunistického režimu Československa,“ doplnila Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně, jež bude smlouvu naplňovat.

Město Plzeň chce s Vojenským historickým ústavem Praha spolupracovat na výstavách, seminářích a přednáškách založených na sbírkových předmětech ústavu. Součástí smlouvy je edukační a osvětová činnost při pátrání po osudech československých frontových vojáků, kteří za Československo bojovali během druhé světové války. Spolupráci strany garantují také v oblasti marketingu – jedná se například o prezentaci VHÚ v prostorách Patton Memorial Plzeň nebo naopak propagace Slavností svobody v prostorách VHÚ.

Vojenský historický ústav jako muzejní, vědeckovýzkumný a knihovní orgán ministerstva obrany shromažďuje a pečuje o prameny, hmotné památky a další informace k dějinám vojenství českého i československého státu. Výsledky prezentuje především v muzejní a výstavní činnosti, věnuje se i badatelské činnosti. Nejdůležitější součástí VHÚ jsou muzea a výstavní prostory. Jde o Armádní muzeum Žižkov, které prochází největší rekonstrukcí ve své historii a návštěvníkům by se mělo otevřít na podzim příštího roku, Letecké muzeum Kbely, Vojenské technické muzeum Lešany a další externí výstavní prostory. Vědeckovýzkumná činnost VHÚ je prioritně zaměřena na zkoumání a dokumentaci historie českého a československého vojenství včetně problematiky 1., 2. a 3. odboje.