Plzeň je plná mláďat zajíců. Nezachraňujte je, apelují ochranáři

Letošní suchá zima bez srážek, plískanic a vodou nacucané půdy evidentně víc než kdykoliv jindy vyhovuje zejména mláďatům zajíců polních.

Dříve lovný druh, který hojně obýval zejména zemědělskou krajinu, následně chemizací, mechanizací a socialistickým hospodařením druh vyhubený a dnes alespoň na západě Čech a v Plzni výhradně druh městský.
 
Každý rok na to zvířecí záchranáři upozorňují - Bory, Arbesova, Bárova, FN, Borská pole, Borský park, Čechova, náměstí Míru, Chodské náměstí, Malá Velká Hvězda, Lochotín, Sokolovská, FN, U Družby, Plzeňky, Studentská, Košutka, Bolevec, Lochotínský park, Roudná, Doubravka, Letná, Újezd, Skvrňany, Slovany, Doudlevce.......  "Prostě úplně všude, na školním či dětském hřišti, před panelákem v plazivé tůji, na trávníku, parkovišti, v pásu ostříhaného křovíčka u chodníku či silnice, na zahradě, na staveništi či neudržované proluce mezi domy. V historickém jádru sadového okruhu, na kruháči u Makra, sídlišti na náplavce u řeky! Všude, všude, všude jsou teď malá i odrostlá mláďata zajíců polních," vypočítává šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.
 
A jelikož je podle něj opravdu sucho a ještě navíc probíhá údržba zeleně a nikde ještě nic neroste, tak jsou mladí zajíci na přehledných plochách poměrně hodně vidět a snadno dohledatelní!
 
"Jsou opravdu úplně všude a natáhli se do měst hlavně proto, že i přes veškeré ty lidi, psy a auta je to pro ně prostředí mnohem bezpečnější! Žijí tu s námi už několik desítek let, a tak je prosím nesbírejte, „nezachraňujte“ a nikam z lokality neodnášejte," apeluje Karel Makoň.

Jak podle něj zající fungují? "Každý večer změna stanoviště, každý večer jedno krmení a jeden kontakt s matkou a pak zase se schovat, tak aby vás nikdo nenašel a hlavně podle pachu nevyčmuchal! To jsou základní pravidla pro přežití mláďat, a tak žádná matka u nich přes den není a navštěvuje je, jen večer kdy je klid a bezpečno. Proto najdete-li venku malého zajíce, a to třeba i jeden den starého, nechte ho na lokalitě a nikam ho neodnášejte! Jediné co pro něj můžete udělat je to, že pokud ho najdete na chodníku, silnici či v místě kde je vidět, tak ho opatrně odchyťte a přesuňte o 10-20 m vedle do nejbližšího křoví či úkrytu tak, aby byl na bezpečnějším místě a maminka ho večer zase našla. Samozřejmě čím méně na něm zanecháte svého pachu tím lépe, ale v přepachovaném městě ani to, že se ho dotknete, není žádný problém," vysvětluje zvířecí záchranář.

Odchovat mládě zajíce v zajetí s ohledem na jeho složité potravní potřeby tak, aby se plnohodnotně vrátil zpět do volné přírody, je podle Makoně téměř nemožné. "Většinou se dva tři týdny doma intenzivně o mládě staráte a následně vám uhyne! Takže záchrana tím, že ho necháte tam, kde je, anebo vrátíte na lokalitu, kde ho bude večer hledat maminka, je podstatně efektivnější než cokoliv jiného. Ve městě to pak platí dvojnásob, jelikož jsme se o tom už mnohokrát přesvědčili."

foto: desop