Plzeň  opět podpoří kurz sebeobrany pro ženy, hlásí se dívky i seniorky

Město Plzeň v letošním roce opět podpoří kurz sebeobrany pro ženy, od září se uskuteční již jeho 5. ročník.

Akci, na níž se ženy učí jak reagovat na případné obtěžování i napadení ze strany agresivní osoby, pořádá Odbor bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně ve spolupráci s instruktory policejního klubu MuSaDo Plzeň. Od roku 2011 již kurzy prošlo více než 150 žen. 

„Bohužel žijeme v době, kdy se naše maminky, manželky a dcery mohou stát terčem útoku násilníka. Ne vždy můžeme být nablízku a ochránit je. Jsem velmi rád, že Plzeň podporuje programy, které umožní ženám získat zkušenosti, jak se s danou situací vypořádat. Přál bych si, aby žádná neměla potřebu nabyté dovednosti využít,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký, jenž má v gesci oblast bezpečnosti. 

Podle Andrey Gregorové z Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně byly podnětem pro spuštění projektu policejní statistiky. „Ty jsou jasným důkazem toho, že počet násilné trestné činnosti stále stoupá, přičemž také roste agresivita útočníků. Ze statistik vyplývá, a potvrzují to i názory odborníků, že právě ženy tvoří největší procentuální zastoupení obětí pouliční kriminality, ale bohužel také domácího násilí,“ uvedla Andrea Gregorová. 

„Věkové složení žen, které přicházejí do kurzu, je různé. Máme tu šestnáctileté dívky, matky od rodin v produktivním věku, ale i například účastnice kolem 65 let. Shodují se v tom, že po absolvování kurzu jsou si jistější, sebevědomější, více sledují své okolí,“ řekl jeden z instruktorů kurzu Petr Mášek. Podle jeho slov už také jedna z účastnic byla nucena v praxi použít prvky sebeobrany, které se naučila. 

Každý ročník kurzu je koncipován do tří stupňů po 30 hodinách. Od základního, v němž instruktoři učí ženy nácviku základních prvků sebeobrany, až po závěrečný, kde účastnice zdokonalují získané dovednosti z předchozích dvou stupňů, a to zejména s využitím modelových situací. Podle programu se na tréninku podílí od dvou do pěti zkušených instruktorů. 

Ženy mají možnost absolvovat pouze základní kurz nebo pokračovat do dvou dalších, přičemž předchozí ročníky potvrdily, že zhruba 80 procent z nich nakonec absolvovalo všech 90 hodin. Kurz probíhá dvakrát týdně, vždy ve středu a čtvrtek od 18:00 do 19:30 hodin v prostorách tělocvičny SOU elektrotechnického, Vejprnická 56. Kapacita jednoho kurzu je 30 míst, součástí je i beseda s psychologem. Kurz je z větší části dotován odborem bezpečnosti, zájemkyně platí 600 korun na osobu a jeden stupeň kurzu. Předpokladem je dobrý zdravotní stav. 

Pátý ročník kurzu sebeobrany bude zahájen v září tohoto roku, v současné době jsou stále ještě k dispozici volná místa. Zájemci se mohou hlásit na mail: gregorova@plzen.eu