Plzeň podpoří na školách technické vzdělávání nebo mediální výchovu

Vyhlášení čtyř dotačních programů v oblasti školství, mládeže a tělovýchovy pro rok 2024 schválili radní města Plzně na svém zasedání ve čtvrtek 22. června 2023. Žádosti bude možné podávat od letošního října.

„Finanční pomoc je v prvním dotačním programu určena na podporu aktivit vedoucí k technickému vzdělávání, ve druhém na primární prevenci rizikového chování a mediální výchovu, ve třetím na podporu tělovýchovných aktivit a ve čtvrtém na volnočasové aktivity dětí a mládeže v oblasti výchovy a vzdělávání,“ upřesnila náměstkyně primátora města Plzně Lucie Kantorová, do jejíž oblasti mimo jiné spadá i oblast školství. Dodala, že tyto dotační programy jsou určeny nejen pro základní školy, ale i další organizace, které se zabývají výchovou dětí i jejich volnočasovými aktivitami. „Chceme finančně podpořit širokou škálu žákovských aktivit, které vedou k rozvoji dětí,“ dodala Lucie Kantorová.

Podpora aktivit k technickému vzdělávání má za cíl navázat na tradice světového významu průmyslové výroby v západočeské metropoli, zvýšit zájem žáků o technické obory vzdělávání, motivovat žáky pro studium řemeslných oborů a připravit odpovídající množství kvalifikovaných pracovníků technických oborů podporou motivačních projektů zaměřených na technické vzdělávání a podporou manuální zručnosti žáků.

Cílem programu primární prevence rizikového chování a mediální výchovy jsou aktivity, které vedou například k předcházení rizikovým jevům v chování žáků jako je záškoláctví, šikana, krizové situace spojené s násilím, vandalismus, kriminalita, delikvence, poruchy příjmu potravy, rasismus, xenofobie, závislost na politickém a náboženském extremismu, užívání návykových látek, závislost na virtuálních drogách, patologické hráčství, sebepoškozování, rizikové sexuální chování. Do oblasti mediální výchovy je začleněno získávání základních poznatků a dovedností týkajících se mediální komunikace a práce s médii, schopnosti poznatky zpracovat, vyhodnotit a využít podněty, které přicházejí z okolního světa a podpora bezpečnosti užívání médií především v souvislosti s rozvojem internetových médií a sociálních sítí. Školy si zvou ke spolupráce odborníky z jiných rezortů a nestátních organizací.

Podpora tělovýchovných a volnočasových aktivit si klade za cíl především motivovat děti k aktivnímu přístupu k životu, podporovat veškeré formy využití volného času a prostřednictvím těchto aktivit chránit děti před negativními společenskými jevy v souladu se školním vzdělávacím programem dané školy.

Žádosti o dotace bude možné podávat prostřednictvím aplikace dotace.plzen.eu od letošního 2. října do 15. listopadu.