Plzeň podporuje chytrá řešení s využitím potenciálu 5G sítí

Akce, která chce změnit pomocí využití 5G sítí budoucnost českých měst, to je 5Gthon, jenž se odehraje v následujících dnech v Praze. Svoji zásadní stopu v ní však bude mít i město Plzeň.

Právě západočeská metropole je totiž spoluorganizátorem této jedinečné události. 5Gthon je otevřen pro každého, jeho součástí jsou soutěž o nejlepší nápad na vylepšení života ve městech pomocí 5G technologií i závěrečná konference, na které zazní mnoho zajímavých přednášek a o zkušenosti se podělí lídři v oblasti smart city.

„Plzeň se dlouhodobě snaží využít nejmodernější technologie k tomu, aby se lidem v západočeské metropoli lépe žilo. Svědčí o tom i fakt, že jsme dosud dokázali do praxe uvést přes čtyřicítku chytrých řešení z různých oblastí. Jsem moc rád, že se podobná akce koná, stojí před námi řada výzev a sdílení dobrých zkušeností přináší skvělou příležitost, jak je efektivně uchopit a využít,“ řekl radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

Město je do 5Gthonu zapojeno prostřednictvím Správy informačních technologií města Plzně. Ta se podílí na první části akce, takzvaném ideathonu. „Ideathon je v podstatě intenzivní víkendový maraton, při kterém budou mít jednotlivci nebo soutěžní týmy za úkol navrhnout a detailně rozpracovat projekt, který pomocí 5G přinese zlepšení do veřejného života. Může jít o dopravu, veřejnou správu, vzdělávání, zdravotnictví, bezpečnost nebo například kulturu. Přihlásit se může každý, samotný ideathon odstartuje v pátek 18. února a skončí 20. února, takže pokud má někdo zájem se do této jedinečné akce zapojit, neměl by s registrací otálet,“ řekl Tomáš Cholinský, ředitel úseku SIT Port Správy informačních technologií města Plzně.

Na soutěžící čekají hodnotné ceny, vítězný tým získá na rozvoj projektu 30 tisíc korun, účast na bootcampu, mediální podporu, neomezený 5G tarif na 1 rok zdarma, mentoring a coaching a další věcné ceny. „Na akci budeme fungovat také jako mentoři, jsme velmi zvědaví, jaké nápady soutěžící přinesou. Vzhledem k tomu, jaký zájem o akci je, věřím, že opravdu posune budoucnost českých měst tím správným směrem,“ dodal Tomáš Cholinský.

Druhou část akce tvoří konference, která se uskuteční 22. února. Na ní podle Luďka Šantory, ředitele Správy informačních technologií města Plzně, zazní kromě zajímavých přednášek předních odborníků ze světa inovací také jméno vítěze ideathonu. „Závěrečná konference bude ve znamení významných řečníků a sdílení dobré praxe při hledání chytrých řešení se sítí páté generace. Potkat na jednom místě tolik lidí, kteří mají k tématu co říct, se jen tak nepovede. Ten, kdo se chce zúčastnit, musí se stejně jako v případě ideathonu předem zaregistrovat. Zároveň je třeba říct, že účast na celém 5Gthonu je pro všechny zájemce zdarma.“

Více informací o prestižní akci, jejímž hlavním pořadatelem jsou Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky a Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, je k dispozici na webových stránkách www.5gthon.cz.