Plzeň poskytla zdravotnickým záchranářům komunikační karty

Zdravotnická záchranná služba (ZZS) Plzeňského kraje požádala město Plzeň, konkrétně Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně, o dotisk Anamnestických zdravotních a jazykových komunikačních karet pro vybavení všech vozů ZZS v kraji.

Tyto karty, na nichž se zmíněným odborem poradensky spolupracovala právě ZZS PK a které následně město vydalo v roce 2011, mohou posloužit k prvotnímu kontaktu výjezdové skupiny s cizincem. Lze zjistit základní anamnézu důležitou pro přednemocniční neodkladnou péči, neboť obsahují základní otázky týkající se zdravotního stavu pacienta. Pracují i s detailnějšími popisy jeho obtíží, ale zároveň se díky nim dají zjistit i osobní údaje o pacientovi. Obsahují otázky typu „Pamatujete si všechno, co se stalo? Máte bolesti? Je nutné vyšetření v nemocnici a podobně. “

„Zdravotní a jazykové komunikační karty jsou přeloženy do pěti jazykových mutací – angličtiny, němčiny, ruštiny, vietnamštiny a mongolštiny. Aktuálně město Plzeň na vlastní náklady zajistilo pro Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje 80 sad karet,“ uvedla náměstkyně primátora Eliška Bartáková, jež má ve své gesci také oblast sociálních věcí.

Unikátní komunikační prostředek vznikl v rámci pilotního projektu města na podporu integrace cizinců. Krajští zdravotničtí záchranáři mohou karty využívat i v rámci momentální uprchlické krize související s válečným konfliktem na Ukrajině, protože část uprchlíků rozumí anglicky.

„Je obtížné najít jednotný komunikační nástroj pro podobné situace, jelikož jazykové znalosti a schopnosti zdravotníků i pacientů jsou velmi rozdílné a ve stresových situacích se někdy hledají správné výrazy velmi těžko i v rodném jazyce. Uvedené karty mohou posloužit jako „berlička“ v komunikaci“, poznamenala primářka ZZS PK MUDr. Jana Vidunová.

Zdravotnická záchranná služba děkuje Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně za vstřícnost a pomoc.