Plzeň poskytne dotaci 200 tisíc korun na opravu střechy domu v centru

Zastupitelstvo města Plzně schválilo poskytnutí podmíněné dotace na rok 2022, jakožto závazný spolupodíl města Plzně pro poskytnutí dotace ministerstva kultury z Programu regenerace – provozní transfery obyvatelstvu.

200 tisíc korun získá vlastník domu čp. 6, náměstí Republiky 5, Rooseveltova 1 v Plzni.

„Měšťanský dům čp. 6 na náměstí Republiky 5, Rooseveltova 1 v Plzni patří k nejcennějším stavbám v historickém jádru města. Vznikl v období renesance mezi lety 1578 až 1580 sloučením dvou starších domů. Autorem tehdejší radikální rekonstrukce byl významný architekt Giovanni de Statia, autor plzeňské radnice. Dům vyniká palácovou kompozicí. Dnešní podoba fasád pochází z pozdně barokních a klasicistních úprav v 18. a 19. století. Od roku 2001 probíhají postupné opravy objektu s respektem k dochovaným slohovým prvkům,“ připomněla Eliška Bartáková, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

Střechy měšťanského domu byly před 20 lety opraveny, ale pouze v rozsahu zajištění technické stabilizace objektu. Tehdy byly řešeny pouze nejzásadnější technické nedostatky. Nyní je na řadě komplexně pojatá oprava včetně dříve opomenutých architektonických a konstrukčních detailů. Cílem je provést kvalitní opravu střechy. Vlastníci nemovitosti proto ve spolupráci se státní památkovou péčí připravili na rok 2022 opravu střechy hlavního traktu domu. Jedná se zejména o odstranění poruch střešního pláště, uvedení komínových těles do původní historické podoby, opravy nesoudržné koruny zdiva severní pavlačové stěny včetně obnovení profilované římsy a opravy a doplnění klempířských lemování v úžlabích a u komínu. V rámci tohoto souboru oprav bude provedena revize stavu krovové konstrukce, zejména v problémových místech. Celkové náklady na realizaci uvedených oprav jsou ve výši 668 tisíc korun včetně DPH.

„Útvar koncepce a rozvoje města Plzně ve spolupráci s Odborem památkové péče Magistrátu města Plzně v roce 2020 vypracoval Program regenerace historického jádra města Plzně 2021–2030. Ten byl schválen zastupitelstvem města v prosinci 2020. Plzeň tak přistoupila k celostátnímu Programu regenerace, který vyhlašuje ministerstvo kultury. Podle dokumentu města bude do roku 2030 prováděna regenerace historického jádra města Plzně. Jedním ze zásadních přínosů účasti v Programu regenerace je možnost získat dotaci ze státního rozpočtu na opravy památek na území Městské památkové rezervace Plzeň. U soukromých subjektů je pro udělení dotace ministerstvem kultury závaznou podmínkou finanční spolupodíl ze strany obce,“ vysvětlil Karel Zoch, vedoucí Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně.