Plzeň rozdělí 1,5 milionu na podporu aktivit k technickému vzdělávání

Cílem je navázat na tradice světového významu průmyslové výroby v západočeské metropoli.

Město Plzeň rozdělí z dotačního programu Podpora aktivit k technickému vzdělávání pro rok 2021 z rozpočtu Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně žadatelům celkem 1,5 milionu korun. Prostřednictvím zastupitelstva města byla z toho schválena podpora ve výši 609 tisíc korun. Cílem dotačního programu je zvýšení zájmu žáků a studentů o studium na středních a vysokých školách s technickým zaměřením a příprava odpovídajícího množství kvalifikovaných pracovníků technických oborů. Dotační program na podporu technického vzdělávání pro letošní rok byl vyhlášen v červnu 2020, alokovaná finanční částka programu byla 1,5 milionu korun.

„Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně přijal celkem 39 žádostí o finanční podporu projektů zaměřených na technické vzdělávání v celkové výši 2,8 milionu korun. Rada města Plzně v polovině března schválila rozpočtové opatření, kdy byl zvýšen příspěvek na provoz pro všech našich 22 základních škol, kteří získali podporu ve výši 891 tisíc korun. Rada města zároveň doporučila zastupitelstvu poskytnutí 17 dotací jiným subjektům ve výši 609 tisíc korun,“ vysvětlila radní pro oblast školství Lucie Kantorová.

„Podporu na své projekty získá Junák – český skaut, středisko Limba Plzeň ve výši 16 tisíc korun, Církevní gymnázium Plzeň 58 tisíc korun, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené Plzeň 33 tisíc korun, Základní škola a Mateřská škola pro zrakově postižené a vady řeči Plzeň 42 tisíc korun, Soukromá základní škola ELEMENTÁRIA 33 tisíc korun. Dále podporu získají organizace Pro rozvoj Lhoty částku 34 tisíc korun, To město 14 tisíc korun, Střední odborné učiliště elektrotechnické Plzeň 58 tisíc korun, Středoškolský klub ASK ČR při Gymnáziu v Plzni na Mikulášském náměstí 45 tisíc korun, Gymnázium Františka Křižíka a základní škola 44 tisíc korun, Základní škola Montessori Plzeň 19 tisíc korun, nvias 28 tisíc korun, Církevní základní škola a střední škola Plzeň 44 tisíc korun, Středisko volného času RADOVÁNEK 57 tisíc korun, Edukuj 31 tisíc korun a Junák – český skaut, středisko Střela Plzeň 18 tisíc korun a středisko Stopa 35 tisíc korun,“ shrnula podpořené subjekty radní Lucie Kantorová.

Cílem Dotačního programu na podporu aktivit k technickému vzdělávání v roce 2021 je navázat na tradice světového významu průmyslové výroby v západočeské metropoli, zvýšit zájem žáků o technické obory vzdělávání, motivovat žáky pro studium řemeslných oborů a připravit odpovídající množství kvalifikovaných pracovníků technických oborů podporou motivačních projektů zaměřených na technické vzdělávání a podporou manuální zručnosti žáků.