Plzeň schválila dotační program na služby a činnosti v sociální oblasti

Rada města Plzně schválila vyhlášení dotačního programu Služby a činnosti v sociální oblasti na rok 2022. Pro účely programu jsou v rozpočtu Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně alokovány prostředky ve výši jednoho milionu korun.

„Schválený dotační program je vyhlašován od roku 2017, kdy došlo ke sloučení dotačních programů Sociální služby a ostatní činnosti v sociální oblasti a Aktivity prorodinné politiky. Od roku 2019 byl do tohoto dotačního programu včleněn další dotační program Integrace cizinců a podpora menšinových aktivit. Od roku 2019 se tedy jedná o jediný dotační program Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně podporující projekty v sociální oblasti, které nejsou sociálními službami dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách nebo na ně nejsou přímo navázány. Projekty podporované v plánovaném dotačním programu doplňují a dále rozvíjejí síť sociálních služeb na území města Plzně pro všechny cílové skupiny, se kterými je na území statutárního města Plzně pracováno,“ vysvětlila Eliška Bartáková, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

Pro rok 2022 jsou navrhovány dotační priority:
    a) dobrovolnictví a aktivní zapojení občanů města Plzně do komunity, ve které žijí;
    b) podpora klienta při přechodu z programu pracovní rehabilitace na otevřený trh práce;
    c) aktivní život seniorů a mezigenerační aktivity;
    d) osvěta v péči o osoby s poruchou autistického spektra;
    e) podpora organizací sdružujících zdravotně postižené a chronicky nemocné občany;
    f) preventivní služby na podporu funkčnosti rodiny;
    g) aktivity podporující integraci cizinců a menšinové aktivity na území města Plzně.

„Dotační priority jsou navrženy na základě zkušeností odboru sociálních služeb magistrátu s projekty dlouhodobě podporovanými z uvedeného dotačního programu, v souladu s koncepčními dokumenty odboru, se zjištěními z odborných studií a po domluvě s odborem dostupného bydlení a sociálního začleňování magistrátu,“ uvedla náměstkyně Eliška Bartáková.

V loňském roce přijal magistrální odbor sociálních služeb celkem 30 žádostí na 38 projektů v celkovém objemu 2,2 milionu korun, přičemž podpořeno bylo 29 žadatelů, tedy 36 projektů, v celkovém objemu 1,49 milionu korun.