Plzeň se poprvé připojila k Mezinárodnímu dni epilepsie

Město Plzeň se pravidelně připojuje k celosvětovým i tuzemským akcím, které mají za cíl upozornit na významná společenská i zdravotní témata.

Jsou to například osvětové kampaně Česko svítí modře v rámci dubnového Světového dne zvýšení povědomí o autismu či listopadový Světový den předčasně narozených dětí. Letos se Plzeň poprvé zapojila do projektu Mezinárodního dne epilepsie, jenž připadá na druhé pondělí v měsíci únoru, tento rok tedy na pondělí 8. února.

„Město Plzeň se letos poprvé zapojilo do aktivit Mezinárodního dne epilepsie v duchu motta pro tento ročník Rozsviťme světlo za epilepsii. Připojili jsme se tak k celorepublikové kampani neziskové organizace EpiStop, která na území České republiky tuto aktivitu organizuje a dlouhodobě se věnuje problematice epilepsie, jednoho z nejčastějších neurologických onemocnění,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

„Epilepsie se může projevit v jakémkoliv věku, ale člověk s epilepsií může žít zcela plnohodnotný život s minimem omezení. I na tuto skutečnost má upozornit únorový Mezinárodní den epilepsie. Proto se v našem městě rozsvítily symbolicky fialovou barvou dvě významné budovy spojené s lokálním společenským a kulturním životem – budova Nového divadla a areál DEPO2015,“ uvedla Eliška Bartáková, náměstkyně primátora města Plzně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

V letošním roce se do fialové barvy rozsvítila i další místa v České republice, například Petřínská rozhledna, Žižkovská televizní věž a Tančící dům v Praze či Mahenovo divadlo v Brně.

Světový den epilepsie v České republice se tak snaží upozornit na fakt, že téměř 400 tisíc Čechů za svůj život zažilo epileptický záchvat a více než 80 tisíc obyvatel v naší zemi žije s aktivní epilepsií. Kvůli obavám z případného záchvatu se tito pacienti často omezují ve svých volnočasových aktivitách i ve sportu, přičemž právě jakákoliv fyzická aktivita prokazatelně průběh epilepsie zlepšuje.