Plzeň se účastní konferencí, inspiruje projekty z oblasti smart city

Již desítky chytrých projektů se podařilo v Plzni realizovat v rámci konceptu smart city.

Chytré projekty, které mají za cíl usnadnit a zlepšit kvalitu života obyvatel západočeské metropole, oceňují odborníci v tuzemsku i zahraničí. O tom, že se řešeními aplikovanými v Plzni chtějí inspirovat i daleko za hranicemi, svědčí pozvání na mezinárodní konference a pracovní skupiny, které se touto problematikou zabývají. V nedávné době tak Plzeň vystupovala například po boku odborníků z USA, Kanady nebo Japonska.

„V rámci konceptu smart city se v Plzni podařilo realizovat už více než čtyři desítky chytrých řešení. My sami vnímáme jejich přínos, ale jsme velmi rádi, když nás osloví tak významní zahraniční partneři, kteří mají zájem o sdílení zkušeností. Je zřejmé, že Plzeň má i za hranicemi republiky pověst inovativní metropole, v níž se daří využívat moderní technologie v nejrůznějších oblastech, ať už v dopravě, vzdělávání nebo třeba životním prostředí. Samozřejmě i my se snažíme na těchto setkáních načerpat cenné informace, abychom se mohli nadále posouvat dopředu,“ řekl primátor města Martin Baxa.

V první polovině prosince se odehrály dvě konference – první z nich pořádala mezinárodní organizace Urban Technology Alliance se sídlem ve Francii, která spojuje města využívající chytré technologie a řešení. „Byli jsme pozváni s tím, že u nás v Plzni máme být na co hrdí, že jsme město, které může jít příkladem. Této konference se zúčastnili odborníci z různých koutů světa – od Španělska po Japonsko. My jsme prezentovali vybrané projekty, konkrétně digitální dvojče, ekosystém technického vzdělávání, rozvoje talentů a podpory podnikání, využití dronů v nejrůznějších oblastech života nebo satelitní snímky, s nimiž pracujeme v rámci optimalizace životního prostředí. Nechyběly ani projekty, na něž jsme získali dotace z prestižního evropského rámcového programu pro výzkum a inovace HORIZON2020, jako například digitální dvojče, S4AllCities řešící bezpečnost v metropoli nebo projekt PoliVisu zaměřený na modelování v dopravě. Stojí za zmínku, že úspěšnost žadatelů v tomto programu je velmi nízká, pohybuje se okolo 12 procent, nicméně nám se i v tomto ohledu vede nadprůměrně dobře,“ uvedl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Dalším prosincovým setkáním, které se kvůli současné situaci odehrálo online, byla konference pořádaná mezi Českou republikou a Bavorskem, Česko-bavorský Smart Region, kam byla Plzeň přizvána jako partner za českou stranu. „Tématem této konference bylo využití 5G technologie, přičemž musíme zmínit, že právě Plzeň je jedno z pěti českých měst, kde se tato inovativní technologie bude testovat. Dále se hovořilo o digitalizaci ve veřejné správě a debatovalo se také o technologických polygonech sloužících k testování vyspělých řešení a využití techniky ve městech. Celá tato konference navíc směrovala k možnostem příhraniční spolupráce,“ vysvětlil radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola. V Plzni již byly spuštěny 5G sítě, první lokalitou se stala oblast Petrohradu.

V lednu pak čeká západočeské odborníky ještě mezinárodní konference v rakouském Kitzbühlu s názvem Digitální dvojče v Alpách. „Byli jsme pozváni, abychom sdíleli své zkušenosti o projektu DUET – tedy digitálním dvojčeti. Jde o přesný 3D model města, který přinese zlepšení do řady oblastí – ať už jde o krizové řízení, urbanismus, zvyšování bezpečnosti ve městě, hlukové znečištění nebo třeba turismus. Zmíníme také využití dronů při přesných inspekcích mostních konstrukcí,“ doplnil Luděk Šantora.

Více informací o chytrých projektech najdou zájemci na stránkách Smart City Plzeň – https://smartcity.plzen.eu/.


Štítky: smart cityregion24