Plzeň uvolnila šest milionů korun na pomoc Ukrajině

Rada města Plzně souhlasila s poskytnutím humanitární pomoci pro občany Ukrajiny postižené válkou, k těmto účelům vyblokovala pět milionů korun z městského fondu rezerv a rozvoje.

Pomoc spočívá také v poskytnutí až deseti městských bytů pro válečné uprchlíky, kdy první z nich už do Plzně přijeli. Konkrétně realizovanou pomoc a využití finančních prostředků budou schvalovat zastupitelé na svém nejbližším jednání.

„Kromě této pomoci radní města Plzně schválili také navýšení rozpočtu Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně o částku 990 tisíc korun, která už nyní může sloužit k poskytnutí neodkladné pomoci uprchlíkům, například k základnímu vybavení městských bytů, nebo zajištění krátkodobého ubytování při příchodu do Plzně. O první rodiny, které do Plzně přijely, se už staráme, přijetí dalších občanů očekáváme v nejbližších dnech,“ uvedl náměstek primátora David Šlouf, jenž má koordinaci opatření na starost.

Konkrétní realizace humanitární pomoci bude záviset na aktuálním vývoji situace a doporučení státních orgánů. „Jsem velmi rád a velmi si vážím podpory a vůle mých kolegů z Rady města Plzně rychle na situaci reagovat a připravit pro občany Ukrajiny důstojné podmínky pro pobyt v Plzni,“ doplnil David Šlouf.