Plzeň zajistí tlumočení a psychosociální pomoc pro uprchlíky

Radní města Plzně souhlasili s poskytnutím neinvestiční individuální dotace ve výši 490 tisíc korun organizaci Člověk v tísni, o. p. s. Ta peníze využije na projekt „Správa nouzového přístřeší pro uprchlíky z Ukrajiny v KD Peklo“.

Uvedenou dotaci musí ještě schválit zastupitelé města.

„Účelem poskytnutí dotace je zajištění psychosociální pomoci a tlumočení v nouzovém přístřeší v kulturním domě Peklo, a to od 1. dubna 2022 pro uprchlíky z Ukrajiny, kteří budou v tomto nouzovém přístřeší ubytovaní. Poprvé realizovaný projekt bude trvat minimálně do konce září, v případě potřeby může být prodloužen. Pokud nebudou finanční prostředky využity v plné výši, vrátí se po skončení projektu do rozpočtu magistrátního odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování,“ uvedl náměstek primátora David Šlouf, který se uprchlické krizi v Plzni intenzivně věnuje.

Město Plzeň je povinno na základě rozhodnutí hejtmana Plzeňského kraje a v návaznosti na vyhlášený nouzový stav vyčlenit volné ubytovací kapacity v kraji a neprodleně zajistit dočasné nouzové přístřeší pro minimálně 50 osob, které v něm najdou ubytování za účelem udělení dočasné ochrany. Město také muselo nouzové přístřeší vybavit základním nábytkem a zajistit zásobování.

„Od 24. února fungovalo dočasné ubytování ve sportovní hale TJ Lokomotiva Plzeň. Od 1. dubna nacházejí váleční uprchlíci z Ukrajiny nouzové přístřeší v kulturním domě Peklo v Pobřežní ulici, kde jim pomáhá Člověk v tísni s tlumočením a poskytuje psychosociální pomoc. Lidé tam mohou odpočívat v oddělených místnostech, uvařit si, děti mají k dispozici vybavený hrací koutek,“ dodal David Šlouf.

Kromě těchto prostor zřídilo město Plzeň takzvané integrační centrum v Dominikánské 9, kde uprchlíci mohou využívat šatník, sociální a právní poradenství i pomoc při hledání a zajištění zaměstnání. Svou pomoc zde poskytují organizace Člověk v tísni, Tady a Teď a Ponton, plzeňská iniciativa Holky holkám, klíčovým partnerem je ukrajinská občanská iniciativa. Sdružení zde nabízejí také adaptační a jazykové kurzy češtiny.