Plzeňský centrální obvod vyvěsil na znamení solidarity běloruskou vlajku

Po dobu tří dnů bude na budově Úřadu městského obvodu Plzeň 3 viset běloruská vlajka.

Vedení obvodu se tak rozhodlo symbolicky podpořit tamní opozici, která už půl roku bojuje proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

„Je to symbolický akt podpory tamním obyvatelům, kteří bojují za nastolení demokracie. Chceme připomenout, že 9. února 2021 to bude už půl roku od začátku protestů v Bělorusku. Protesty tam začaly 9. srpna 2020 po prezidentských volbách, ve kterých podle režimu zvítězil Alexandr Lukašenko. Hlasování se ovšem nesměli účastnit žádní pozorovatelé a většina Lukašenkových protikandidátů byla policií před volbami zadržena,“ vysvětluje starosta plzeňského centrálního obvodu David Procházka a dodává: „Náš národ bojoval za demokracii v před téměř 32 lety, a proto považujeme za důležité podpořit obyvatele v zemi, která je součástí Evropy.“

„Vlajka Běloruska – bílá s červeným pruhem – bude na budově úřadu vyvěšena od 8. do 10. února 2021. Právě bílo-červená standarda je symbolem protestů proti režimu. Oficiálně se v novodobé historii bílo-červená vlajka používala od roku 1991. Referendum pod taktovkou Lukašenka ji o čtyři roky později zakázalo a nahradilo novou, červeno-zelenou,“ vysvětluje Petr Baloun, I. místostarosta MO Plzeň 3.
Vedení obvodu se každoročně také připojuje k výzvě Vlajka pro Tibet formou vyvěšení tibetské vlajky. Symbolicky 10. března na výročí Tibetského národního povstání je tato vlajka umisťována na veřejné budovy s cílem poukázat na porušování lidských práv v Tibetu. „Vyvěšení tibetské vlajky chápeme nejen jako symbol, který má upozornit na porušování lidských práv v Tibetu, ale v celém světě. Je důležité si připomínat, že ve světě stále existují země, kde jsou tato práva opomíjena, jako v současné době například Barma“ doplnil Ondřej Ženíšek, místostarosta MO Plzeň 3.

foto: úmo plzeň 3