Plzeňští radní schválili územní studii na náměstí Emila Škody

Radní města Plzně schválili územní studii pro lokalitu náměstí Emila Škody, tedy oblast v blízkosti centra, která je zajímavá z hlediska dalšího rozvoje vnitřní části města.

Jedná se o prostor trojúhelníkového tvaru, jenž je vymezen ulicemi Tylova – Skvrňanská – Kotkova. Pořízení studie navazuje na architektonicko–urbanistickou soutěž na řešení tohoto prostoru, která se uskutečnila loni. Studii zpracovala společnost ABM architekti, s. r. o.

„Studie dá městu konkrétní představu, jak by mělo v budoucnu vypadat území mezi Škodovkou a centrálním autobusovým nádražím. Tato lokalita by mohla být do budoucna velmi zajímavá, atraktivní,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. V současné době jde o převážně zanedbané prostranství o rozloze několika hektarů, jehož součástí je velké parkoviště i podzemní kryt civilní obrany. 

Podle ředitelky Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Ireny Vostracké studie rozděluje řešení daného území do dvou částí. Ta první řeší konkrétně dnešní náměstí, tedy nezastavěnou část, u níž je možnost brzké zástavby a úprav, druhá nabízí řešení pro území po přemístění autobusového nádraží, její realizace je tedy podstatně časově vzdálenější.

„V první části navrhuje studie dostavbu bloků objektů s vytvořením menších náměstí nebo veřejných prostranství, bloky by měly být typickou městkou zástavbou s využitím pro bydlení, administrativu, občanskou vybavenost a s využitím parteru pro drobné obchody, služby a podobně,“ uvedla Irena Vostracká. Mezi bloky je navržena rozšířená ulice - náměstí Emila Škody, která společně s vzrostlou zelení a městským mobiliářem vytvoří příjemný veřejný prostor. Parkování v této části by mělo být situováno do parkovacího domu. Jako první by v této části mohl být dostavěn blok doplňující zástavbu do Husova náměstí. 

Jako druhá etapa je řešena severní část území vymezená ulicemi Tylova - Skvrňanská - Kotkova, která zabírá převážně Centrální autobusové nádraží. V této části se nachází i takzvaný Brummelův dům s interiéry Adolfa Loose, studie tak například řeší, jak oblast s tímto domem dokomponovat do bloku domů. Urbanistické řešení této části dokumentuje potenciál dalšího rozvoje tohoto území, avšak zatím bez vazby na možnou realizaci.