Plzeňští strážníci se zapojili do akce Jehla, sesbírali 60 stříkaček

Plzeňští strážníci se připojili ke svým kolegům z dalších měst, aby společně s ostatními podpořili společný cíl: dostat do obecného podvědomí občanů správný postup při nalezení injekčních stříkaček a jehel.

Do „ Akce Jehla“, která probíhala ve čtvrtek ještě souběžně v Brně, Praze, Ostravě, Českých Budějovicích, Pardubicích, Turnově a Dobrušce, se v Plzni zapojili téměř tři desítky strážníků. Hlídky se především zaměřily na předem vytipovaná místa, skrytá zákoutí, podchody a jejich pozornosti neušly také parky a odpočinkové zóny.  Preventivní kontrolou prošla i některá dětská pískoviště a hřiště, např. na Lochotíně k prohledávání využili užitečného pomocníka- detektor kovu, který jim v březnu letošního roku zakoupil první městský obvod. 

Běhempreventivní akce sesbírali plzeňští strážníci 50 použitých injekčních stříkaček. Injekční stříkačky nebyly nalezeny na žádném z kontrolovaných dětských hřišť, či pískovišť, ani v blízkosti školních zařízení, ale v místech, kde pobývají a často se pohybují osoby bez domova, drogově závislé. Nejvíce jich bylo nalezeno v okolí lokality ulice Domažlické.

Tento nebezpečný materiál by neměli občané z důvodu vlastní bezpečnosti vůbec sbírat, ale neprodleně zavolat na linku tísňového volání 156. Strážníci jsou pro sběr vybaveni technickými prostředky, mají speciální sběrné mini boxy, ve kterých jsou pak nalezené injekční stříkačky předány k odborné likvidaci.