Nadační fond Historický Cheb se ujal opravy další památky

Ne vždy mají drobné památky takové štěstí jako boží muka v Podhradu, stojící na levé straně Podhradské ulice v místě odbočky do ulice Ke Křížům. Těch se ujal jeden z místních obyvatel, pan Stanislav Kučera, který oslovil správní radu městského Nadačního fondu Historický Cheb s nabídkou obnovu této památky financovat.

Nadační fond už má s obnovou božích muk zkušenost. Podobnou památku opravil v roce 2018 na Švédském vrchu. Tehdy ovšem částku 70 tisíc korun za obnovu hradil ze svého rozpočtu. Tentokrát je situace jiná a i pro členy správní rady nadačního fondu výjimečná, práce budou financovány dárcem.

Kamenná boží muka sestávající z žulového hranolového podstavce, pískovcové hlavice a kříže se soškou Ježíše jsou v neutěšeném stavu. Písmo na podstavci je nečitelné, hlavice a kříž se soškou jsou silně poškozené.

První kroky k obnově už proběhly. V pátek 21. května si za asistence archeologa Michala Beránka z chebského muzea odvezl boží muka pan Junek do své kamenické dílny v Mariánských Lázních. Tam dojde k chemickému a mechanickému očištění stávajících prvků a rekonstrukci poškozených částí. Kříž i soška budou zcela nové. Také na místě, kde boží muka stojí, bude třeba provést terénní úpravy. Stabilitu opravené památky zajistí nová podkladová deska.

Obnovená boží muka by se měla na své místo vrátit do konce července 2021.

Správní rada Nadačního fondu Historický Chebu děkuje panu Stanislavu Kučerovi z Podhradu za jeho dar.

"Vážíme si všech, kteří nám pomáhají chránit společné dědictví," uvedla PhDr. Marcela Brabačová.


Zdroj: město Cheb