Podíl bristké mutace koronaviru už u vzorků z laboratoří FN Brno překročil 90%

Výskyt britské mutace u vzorků, které jsou pozitivní na covid je už 93%, minulý týden to bylo 85%, před měsícem šlo o pětinu.

Britská mutace je laboratořemi Fakultní nemocnice Brno identifikována nejčastěji, tento trend je už celorepublikový. „Jedná se o důsledek toho, že britská mutace nese určitou změnu v rámci viru v rybonuklové kyselině a z testů je to pak možné odhalit,“ říká vedoucí molekulární mikrobiologie doc. RNDr. Monika Dolejská, Ph.D.

O britské mutaci se diskutujte v souvislosti s její nakažlivostí. V podstatě to potvrzují i data z laboratoří, která umožňují pozorovat, jak se mutace šíří Českou republikou. „Výsledky zaznamenáváme do našeho laboratorního systém s tím, že vzorek má britskou mutaci. Posíláme s tím data i do ÚZISu, kde si informace stahuje Krajská hygienická stanice, takže může přednostně tyto pacinety trasovat,“ doplňuje Dolejská. Pacient se prostřednictvím sms zprávy dozví, pouze zda je pozitivní. V případě, že si zadá i emailovou adresu, přijde mu laboratorní výsledek, který si prostřednictvím kódu rozklíčuje a na základě toho vidí, zda má nebo nemá britskou mutaci.

Část pozitivních vzorků, které nevykazují hodnoty britské mutace už laboratoř FN Brno ve spolupráci s MU celogenomově sekvenuje. To znamená, že se laboranti věnují kompletní genetické informaci viru jako takového. Jsou tak schopni odhalit ke kterému kmenu nebo ke které variantě virus patří.

Britská mutace tak převažuje i mezi hospitalizovanými pacinety ve FN Brno. „Nám se zdá, že ten průběh u pacientů s mutací viru je o něco rychlejší, že ti lidé směřují rychleji do oboustranného covidového zánětu plic. Je potřeba u nich agresivnější terapie. My většinou dáváme dříve a větší dávky kortikoidů, než u pacientů, kteří britskou variantu viru neměli,“ říká přednosta Infekční kliniky prof. MUDr. Petr Husa, CSc. Zároveň přibývá hospitalizovaných mladších pacientů, kteří jsou i ročníky 1950 a mladší, výjimkou nejsou ani lidé narozeni po roce 1970, 1980 nebo dokonce i 1990.

Zdroj: tisková zpráva, FN Brno


Poznámka redakce: pokud hledáte další zajímavé články o zdraví, doporučujeme vám navštívit online magazín https://www.zdravetrendy.cz