Podnikatel obviněn z brutálního útoku: Soud rozhodne o milionových náhradách

Podnikatel J. H. čelí až 20 letům vězení za pokus o vraždu známého během sporu souvisejícího s provozem baru. Kromě trestu by měl zaplatit 2,2 milionu korun za oběti léčbu a 817 tisíc korun odškodného. Rozhodnutí není pravomocné a obě strany podaly odvolání, o kterém rozhodne Vrchní soud v Praze.

Podnikatel J. H. čelí trestu ve vězení s ostrahou za pokus o vraždu svého o šest let mladšího známého. Hrozí mu až dvacet let odnětí svobody. Kromě toho by měl zaplatit zdravotní pojišťovně více než 2,2 milionu korun za léčení poškozeného a napadenému muži soud přiznal 817 tisíc korun jako odškodné. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupkyně i zmocněnec poškozeného podali odvolání, o kterém rozhodne Vrchní soud v Praze.

Důvodem k vražednému útoku byl spor mezi J. H. a obětí spojený s provozovaním baru. Podle obžaloby došlo k brutálnímu útoku 12. dubna 2023 ve svém domě v Hejnicích, který procházel rekonstrukcí. Napadený muž utrpěl těžké poranění mozku a zlomeniny v obličeji. Po útoku zůstal v uzamčeném domě v bezvědomí a podchlazený několik hodin. Podle soudce Pavla Pachnera unikl oběti smrti jen o vlásek.

Muž přeživší brutální útok říká, že si z inkriminovaného období téměř nic nepamatuje. Policisté jej našli 14. dubna brzy ráno, a díky rychlé pomoci záchranářů byl včas převezen do nemocnice. Poškozený stále trpí zdravotními a psychickými problémy.

Státní zástupkyně Petra Pazderková ve svém závěrečném slově uvedla, že dle jejího názoru šlo o pokus o vraždu. Uznala však, že úmysl za útokem nebyl přímý. Podle znaleckého posouzení byl obžalovaný impulsivní člověk. Soudce Pachner uvedl, že je zřejmé, že chtěl zaútočit na poškozeného, ale nebylo prokázáno, že by ho chtěl zabít. Úřady na místo činu našly zbraň, kterou obžalovaný nepoužil.

Obžalovaný J. H. dnes uvedl: 'Svádím tady největší boj ve svém životě. Vím, že je to opovrženíhodný čin, ale chtěl bych poprosit, aby na mě nebylo pohlíženo jako na nějakou bezcitnou bestii. Jsem člověk, který udělal obrovskou chybu. Jsem si toho velmi vědom a velmi se za to omlouvám.