Podzim nejen s dýněmi na talíři. Přinášíme recepty

Podzim si především děti spojují s Halloweenem, se kterým jsou neodmyslitelně spjaty i dýně. Tato nejčastěji oranžová zelenina rozmanitých velikostí i tvarů je nabitá vitamíny a zdraví prospěšnými látkami.

 Jejich jemná, sladká chuť s nádechem oříšku je ideální pro přípravu jak sladkých, tak slaných pokrmů. Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší zpracovatel kuřecího masa, přináší tipy se svými produkty na chutné dýňové pokrmy inspirované barevným podzimem.

Kuřecí paličky s dýní a piniovými ořechy


Ingredience na 4 porce:

8 ks kuřecích stehen spodních

1 menší muškátová nebo Hokkaido dýně

1 menší cibule

20 g másla

piniové ořechy

bílé víno

snítky čerstvého rozmarýnu

sůl

barevný pepř

chilli

Postup:

Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Do pekáče vložíme máslo, najemno pokrájenou cibuli a kuřecí stehna. Vše lehce podlijeme bílým vínem a ochutíme solí, barevným pepřem a chilli. Přiklopíme a do předehřáté trouby na 180 stupňů dáme péct po dobu 40 min. Poté odklopíme, podle potřeby znovu podlijeme vínem, posypeme piniovými ořechy a společně pečeme ještě asi 10 min. Po upečení ozdobíme snítky rozmarýnu a podáváme.  

Kuřecí maso s máslovou dýní a červenou cibulkou


Ingredience na 4 porce:

500 g kuřecích řízků stehenních

1 máslová dýně

1 červená cibule 

3 stroužky česneku

olivový olej

snítky čerstvého tymiánu

sůl

pepř

Postup:

Máslovou dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Kuřecí maso pokrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Do pánve s rozpáleným olivovým olejem vložíme maso. Po pár minutách přidáme na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a restujeme. V jiné pánvi na rozehřátém olivovém oleji opečeme dýni, nakrájený česnek a snítky tymiánu. Dle potřeby podlijeme trochou vody, vývaru či bílého vína, podusíme do měkka a dochutíme. Obě připravené směsi opatrně smícháme a podáváme. 

Kuřecí kostky s dýní, červenou paprikou a šalotkou

Ingredience na 4 porce:

600 g Klatovských kuřecích řízků prsních

1 menší dýně Hokkaido (600 g)

1 červená paprika

100 ml bílého vína

1 střední cibule

šalotka

olivový olej 

hořčičné semínko

provensálské koření

sůl

pepř