Podzim si především děti spojují s Halloweenem, se kterým jsou neodmyslitelně spjaty i dýně. Tato nejčastěji oranžová zelenina rozmanitých velikostí i tvarů je nabitá vitamíny a zdraví prospěšnými látkami.
Jejich jemná, sladká chuť s nádechem oříšku je ideální pro přípravu jak sladkých, tak slaných pokrmů. Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší zpracovatel kuřecího masa, přináší tipy se svými produkty na chutné dýňové pokrmy inspirované barevným podzimem.
Kuřecí paličky s dýní a piniovými ořechy
Ingredience na 4 porce:
8 ks kuřecích stehen spodních
1 menší muškátová nebo Hokkaido dýně
1 menší cibule
20 g másla
piniové ořechy
bílé víno
snítky čerstvého rozmarýnu
sůl
barevný pepř
chilli
Postup:
Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Do pekáče vložíme máslo, najemno pokrájenou cibuli a kuřecí stehna. Vše lehce podlijeme bílým vínem a ochutíme solí, barevným pepřem a chilli. Přiklopíme a do předehřáté trouby na 180 stupňů dáme péct po dobu 40 min. Poté odklopíme, podle potřeby znovu podlijeme vínem, posypeme piniovými ořechy a společně pečeme ještě asi 10 min. Po upečení ozdobíme snítky rozmarýnu a podáváme.
Kuřecí maso s máslovou dýní a červenou cibulkou
Ingredience na 4 porce:
500 g kuřecích řízků stehenních
1 máslová dýně
1 červená cibule
3 stroužky česneku
olivový olej
snítky čerstvého tymiánu
sůl
pepř
Postup:
Máslovou dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na menší kostky. Kuřecí maso pokrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Do pánve s rozpáleným olivovým olejem vložíme maso. Po pár minutách přidáme na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a restujeme. V jiné pánvi na rozehřátém olivovém oleji opečeme dýni, nakrájený česnek a snítky tymiánu. Dle potřeby podlijeme trochou vody, vývaru či bílého vína, podusíme do měkka a dochutíme. Obě připravené směsi opatrně smícháme a podáváme.
Kuřecí kostky s dýní, červenou paprikou a šalotkou
Ingredience na 4 porce:
600 g Klatovských kuřecích řízků prsních
1 menší dýně Hokkaido (600 g)
1 červená paprika
100 ml bílého vína
1 střední cibule
šalotka
olivový olej
hořčičné semínko
provensálské koření
sůl
pepř