Pohotovostní cvičení letecké nehody skončilo. Úspěšně prověřilo všechny složky letiště

Na Letišti Václava Havla Praha se ve středu úspěšně uskutečnilo společné cvičení záchranných, bezpečnostních a provozních složek letiště.

Ty zasahovaly u nehody letadla při přistání a prověřovaly následné činnosti podle postupů Letištního pohotovostního plánu. Cvičení se zúčastnila i Policie ČR a Asociace samaritánů ČR. Zapojila se také letecká společnost Smartwings, která pro účely cvičení zapůjčila jedno ze svých letadel.

Předmětem letošního cvičení byl zásah u havarovaného letadla, včetně záchranných a hasebních prací provedených složkami Letiště Praha, zahrnující i specifické postupy pro identifikované nebezpečné zboží na palubě.

„Na místo nehody jsme vyslali čtyři zásahové speciály, celkem osm letištních hasičských vozů a do cvičení se zapojilo 18 hasičů. Potvrdili jsme si rychlý dojezd, prověřili jsme zásah na hašení hořícího motoru u letadla, reakci posádky při evakuaci, činnost hasičského záchranného sboru při evakuaci cestujících a také součinnosti složek na Letišti Praha,“ říká k úspěšnému zásahu řídící cvičení Zdeněk Čelikovský.

V další části cvičení se prověřovala aktivace skupiny pro odstraňování nepohyblivých letadel z provozní plochy. Cvičení se uskutečnilo za plného provozu letiště a nijak neovlivnilo plynulé odbavování cestujících, ani běžný letový řád na Letišti Praha.

„Potvrdili jsme si schopnost velmi rychlé reakce a zásahu u letecké nehody a perfektní součinnost s ostatními složkami v případě mimořádné události,“ potvrzuje Zdeněk Truhlář, manažer strategie a správy bezpečnosti.

Statisticky dochází k leteckým nehodám velmi vzácně. Velká mezinárodní letiště však musí být připravena i na takovou událost. Proto minimálně jednou za dva roky pořádáme pohotovostní cvičení letecké nehody. Naposledy to bylo v dubnu 2019. Menších pohotovostních cvičení je však celá řada a probíhají na letišti v průběhu celého roku.

„Pro leteckou společnost je tento typ pravidelných cvičení nezbytnou součástí krizových a bezpečnostních plánů. Zapojení do cvičné akce přispívá k maximální připravenosti společnosti na různé krizové situace a potvrzuje vysokou úroveň provozní bezpečnosti a krizového řízení letecké společnosti,“ říká Roman Vik, člen představenstva a generální ředitel Smartwings.

Letecká společnost Smartwings opakovaně úspěšně prochází auditem podle standardů IOSA (IATA Operational Safety Audit). Platná registrace IOSA je v obchodní letecké dopravě považována za důkaz spolehlivosti a vysoké úrovně bezpečnosti letecké společnosti.

Seznam zúčastněných složek:

  • Letiště Praha, a. s.

  • Smartwings a. s.

  • České Aerolinie, a. s.

  • Czech Airlines Handling, a. s.

  • Asociace samaritánů ČR

  • Policie České republiky (Inspektorát cizinecké policie)

  • Řízení letového provozu, s. p.

Foto: LP