Pokles nemocnosti v kraji pokračuje, nemocnice jsou ale dál zatížené

Na zasedání Krizového štábu Plzeňského kraje ve čtvrtek zazněly dobré zprávy ve vývoji epidemické situace, která v posledním týdnu pokračuje v klesajícím trendu.

Situace v nemocnicích zůstává i nadále vážná v oblasti vytíženosti intenzivní péče.

Epidemická situace v Plzeňském kraji se i nadále zlepšuje. Nárůst nově nemocných covid-19 klesl za poslední týden pod 2 000. Významně se snižují také denní přírůstky nově pozitivních osob.

KHS Plzeň bude podle jejího ředitele Michala Bartoše nově provádět v součinnosti s policií kontroly dodržování karanténních opatření. Dále v tomto týdnu odstartovaly kontroly testování a dodržování protiepidemických opatření u zaměstnavatelů. Kontroly provádí KHS Plzeň společně s orgánem pro dodržování bezpečnosti práce Státním úřadem inspekce práce.

Zlepšení vykazují také nemocnice v kraji, a to ve standardní péči. Obsazenost nemocnic k dnešnímu dni je 418 pacientů, z toho ve standardní péči je 325 osob. Klesající trend nemocnosti se ale neodráží v současné době v intenzivní péči, která je i nadále zcela zatížená především v péči o pacienty na UPV a ECMO. K dnešnímu dni je na intenzivních lůžkách 95 pacientů. Zlepšení v intenzivní péči lze podle krajského koordinátora lůžkové péče prof. Jana Beneše očekávat v horizontu dvou týdnů.

Nemocnice v kraji přistupují postupně k překlápění covidových lůžek na postcovidová, a to z důvodu nutnosti dlouhodobé péče o tyto pacienty. Domažlická nemocnice i nadále zůstává jako covidová.

„Zprávy z nemocnic v oblasti standardní péče jsou dobré a to mě velmi těší. Musíme být přesto obezřetní, protože intenzivní péče ve všech zařízeních je i nadále vytížená. Jeden z důvodů, proč některá zařízení transformují covidová lůžka na postcovidová je dlouhodobá péče o tyto pacienty,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.

Očkování a dodávky vakcín

Celkem v Plzeňském kraji bylo k dnešnímu dni vyočkováno 92 658 dávek. Druhou dávkou má očkování ukončeno celkem 30 790 osob. Ve věkové skupině 80+ je vyočkováno celkem 25 314 dávek.

První dubnový den je v testovacím provozu otevřeno již potřetí Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni, kam byli přeregistrováni lidé čekající v rezervačním systému. Jeho využití v současné době zůstává závislé na dodávkách vakcín.

Vakcína AstraZeneca v tomto týdnu je dodána ve výši 5200 dávek, které dostanou praktičtí lékaři. Díky této dodávce je v Plzeňském kraji do očkování zapojeno již 95 praktických lékařů. To je téměř polovina z těch, kteří se k očkování přihlásili.

Vakcína Comirnaty (Pfizer) do Plzeňského kraje přišla v objemu 8 190 dávek (1365 lahviček). Vakcína Moderna opakovaně má v dodávce výpadky, proto očekávaná dodávka bude plně využita na pokrytí druhých dávek.

Testování

Pro kraj je v současné době k dispozici 24 mobilních týmů. Přibyla nově testovací místa na antigenní testování, a to u dálnice D5, kde na čerpacích stanicích Benzina u Šlovic a u Rokycan pak na Shell jsou testovací místa určená zejména pro řidiče a dopravce. Od včerejška pak funguje v Plzni na Borských polích testování pro veřejnost, ale i pro zaměstnance firem na Borských polích, odběrové místo v hotelu IBIS.

V uplynulém týdnu byly provedeny odběry celkem 209 osob na 12 ubytovnách v Plzni. Záchyt byl zaznamenán pouze jeden pozitivní.

„Zvyšujeme počty míst pro testování, očekáváme další dodávky vakcín a byli bychom rádi, abychom mohli více očkovat ve všech našich očkovacích centrech,“ konstatovala hejtmanka Ilona Mauritzová.

Poznámka redakce: 
Užitečné odkazy na PDF ke stažení