Policisté se na silnicích kraje zaměřili na rychlost, náklaďáky a cyklisty

Kontroly dodržování rychlostních limitů se uskutečnily 28. dubna, 2. a 9. května. Na nákladní automobily se zaměřili 11. a 12. května. V Plzni pak policisté 15. května upřeli pozornost i na cyklisty, kdy je zajímalo, zda nejezdí po chodníku nebo nejsou pod vlivem alkoholu.

Tři dopravně bezpečnostní akce zaměřené na rychlost probíhaly na území celého Plzeňského kraje a dopravní policisté celkem zastavili a zkontrolovali 475 vozidel. Přestupky zjistili u více než poloviny z nich, přesné číslo je 293. Drtivá většina byla ve spojitosti s překročením nejvyšší povolené rychlosti (217). Dalšími nejčastějšími prohřešky byly telefonování či manipulace s mobilním telefonem za jízdy (24), nevyhovující technický stav vozidla (10) nebo nepoužití bezpečnostních pásů (7).

Asi nejzávažnější případ během dopravně bezpečnostní akce dne 28. dubna řešili dopravní policisté z Domažlic, kteří zkontrolovali nedaleko České Kubice jednatřicetiletou ženu řídící osobní automobil. Provedli u ní orientační drogový test, který detekoval přítomnost amfetaminu v těle řidičky. Ta ovšem nesouhlasila s následným lékařským vyšetřením spojeným s odběrem krve. Dále se ukázalo, že na základě rozhodnutí několika městských úřadů má žena několik překrývajících se zákazů řízení, kdy poslední z nich by měl vypršet v dubnu roku 2025. Byla tedy podezřelá ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a na základě zjištěných skutečností státní zástupce souhlasil s jejím zadržením. Po potřebných úkonech ženu čekalo vazební zasedání, ve kterém soudce neměl pro její jednání pochopení a rozhodl o tom, že do vynesení rozsudku bude umístěna ve vazební věznici.

Ve dnech 11. a 12. května dopravní policisté v našem kraji zkontrolovali dohromady 119 nákladních automobilů. Přestupku se dopustila téměř polovina řidičů, celkem jich bylo 51. Nejčastěji se jednalo o porušení zákona číslo 111/1994 Sb., o silniční dopravě. Bylo to 20 přestupků a v souvislosti s tímto zákonem se jedná například o nedodržení stanovené doby řízení, bezpečnostních přestávek či doby odpočinku. V 8 případech neměli řidiči vyhovující technický stav vozidla, 5 jich nepoužilo bezpečnostní pás a 3 jeli příliš vysokou rychlostí.

Policisty z dopravního inspektorátu v Plzni pak dne 15. května zajímalo chování cyklistů na území města Plzně, protože někteří cyklisté například jezdí opilí a ohrožují tím jak sebe, tak i ostatní účastníky silničního provozu. Nicméně na takového cyklistu naštěstí nenarazili. Pět cyklistů však dostalo pokutu příkazem na místě za nerespektování pravidel silničního provozu.