Potravinová banka vydala publikaci o boji proti hladu  a plýtvání potravinami

Boj proti hladu a plýtvání potravinami. Takový je název publikace, kterou v nákladu 2 000 kusů vydala Potravinová banka Karlovarského kraje z.s. Brožura má za úkol rozšířit povědomí o tom, co potravinová banka dělá a komu pomáhá.

Zároveň mapuje vznik této humanitární organizace a popisuje nelehké roky 2020 a 2021, které poznamenala epidemie Covid-19. V neposlední řadě je publikace zdrojem informací pro každého, kdo se chce dozvědět, kde je možné vyhledat a požádat o potravinovou pomoc v Karlovarském kraji. 

„Myšlenku na vydání publikace o tom, jaké je poslání naší potravinové banky a komu vlastně pomáhá, jsem nosil v hlavě již delší dobu. Říkal jsem si, že je potřeba nejenom vysvětlit, jak funguje a odkud získáváme potraviny, ale zároveň vyvrátit některé mýty, které se čas od času vyrojí, a my se pak nestačíme divit, co se zase o potravinových bankách mezi lidmi povídá,“ píše v úvodu brožury její autor Milan Hloušek, ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje z.s.

Publikace je neprodejná a bude distribuována prostřednictvím odběratelských organizací krajské potravinové banky a dalších subjektů jako jsou například sociální odbory a infocentra. „Jelikož máme jen omezené množství brožur, rozhodli jsme se, že umožníme zájemcům stáhnout si verzi ve formátu pdf,“ upřesňuje Hloušek s tím, že publikace je volně dostupná na stránkách www.potravinovabankakk.cz.   

Zajímavostí je, že prvním čtenářem knížečky se stal oficiálně Jan Sebján, ředitel Farní charity Sokolov. A to záměrně. Jeho otec, také Jan Sebján, byl totiž vůbec prvním zaměstnancem potravinové banky, na kterého je v publikaci vzpomenuto.