Povinnost užití zimních pneumatik

S blížící se zimou všichni řidiči řeší, jak je to s povinností zimních pneumatik. Někdo přezouvá již 1. listopadu a ti otrlejší čekají až na první mrazy a sníh.

Legislativa říká:
Dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:

1. Je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
2. Lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

V případě, že je na začátku úseku umístěna dopravní značka „Zimní výbava,“ platí tato povinnost v uvedeném období vždy, bez ohledu na stav vozovky, tedy za každého počasí.

Přezout na zimní pneumatiky se určitě vyplatí. Za nízkých teplot, zhruba pod sedm stupňů, zimní pneumatiky lépe přilnou k povrchu vozovky. Brzdná dráha vozidla obutého do letních pneumatik může být až o čtvrtinu delší, na letních pneumatikách je také automobil více náchylný ke smyku.

Za porušení povinnosti použít za stanovených podmínek zimní pneumatiky mohou policisté řidiči uložit pokutu do 2000 korun. Pokud by další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jsou policisté navíc oprávnění zakázat řidiči další jízdu.

Nečekejte na první mrazy a přezujte včas!

por. Bc. Zuzana Týřová