Pozor na bubble tea! SZPI v nich zjistila přítomnost barviva tartrazin a allura červeň

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se průběžně věnuje kontrole jakosti a bezpečnosti sortimentu bubble tea. Pozornost inspektoři věnují nejen prodávaným nápojům, ale i ingrediencím pro jejich výrobu.

Při kontrole v provozovně Bubble Tea Elephant (provozovatel: Veronika Padrtová) na ulici K nemocnici v Novém Jičíně inspektoři SZPI zjistili nevyhovující nápoj označený jako sirup bez chemických barviv mango 30 ml + zelený jasmínový čaj 370 ml. Přestože informace umístěná v provozovně jasně informovala spotřebitele, že se jedná o nápoj ze sirupu bez chemických barviv, laboratorní rozbor SZPI zde prokázal přítomnost látky tartrazin, žlutého barviva známého i pod označením E 102.

Dále inspektoři v provozovně odebrali k analýze ingredienci k přípravě bubble tea označenou jako kuličky bez chemických barviv jahoda. I zde laboratorní rozbor prokázal přítomnost barviva – allura červeň – E 129.

Nabízením nápojů s označením „bez chemických barviv“, přičemž v hodnoceném nápoji a surovině k přípravě nápoje byla barviva prokazatelně přítomna, provozovatel porušil evropské nařízení k označování potravin. Potravinářská inspekce uložila provozovateli, aby označení nápojů uvedl do souladu s požadavky zákona a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty.

O zadržení zásilky o velikosti 3,5 tuny se surovinou pro výrobu bubble tea informovala Potravinářská inspekce tiskovou zprávou v říjnu 2016.


Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce