Pozor na hanlivé výroky na sociálních sítích

Aktuální situace s opatřením v souvislosti s COVID-19 s sebou nese i zvýšený počet různých nesouhlasných vyjádření, která se jejich zastánci snaží šířit nejen osobně, ale také na veřejných sociálních sítích, či na internetových fórech.

Objevují se pisatelé, kteří mnohdy svým extrémním vyjádřením, nevhodnými výrazy komentují známé osobnosti či postup vlády České republiky. Následky svého počínání si však zřejmě neuvědomují. Svým hanlivým výrokem mohou naplnit skutkovou podstatu hned několik trestných činů a vystavit se tak trestnímu stíhání. Mohou se tak dopustit například podněcování k trestnému činu, vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci či podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Pachateli pak může ve většině případech hrozit až dvouletý trest odnětí svobody.

Na tento způsob nevhodné komunikace se zaměřují kriminalisté, kteří se specializují na počítačovou kriminalitu a v případě, že prokazatelně dojde k porušení zákona, tak zasáhnou. Každý by si měl uvědomit, že internet není anonymním místem a nikdo není nedohledatelný a nepostižitelný.

nprap. Eva Valtová