Pozorujte přírodu ve městě a zapojte se s Národním muzeem už tento víkend do mezinárodního projektu!

Ve dnech 30. dubna až 3. května se v Praze uskuteční další ročník výzvy City Nature Challenge 2021: Praha, jejímž hlavním organizátorem je Národní muzeum.

Všem obyvatelům Prahy nabízí možnost přispět k poznání a ochraně přírody. Stačí vyrazit ven a mít v pohotovosti mobilní telefon s aplikací iNaturalist. A je jedno, jestli budete fotit květiny v parku či motýla na svém balkoně – tato výzva vás přesvědčí, že příroda se dá najít v každém koutu města kdekoliv na světě.

Letošní ročník výzvy, opět poznamenaný pandemií koronaviru, se odehraje po celém světě ve dnech 30. dubna až 3. května 2021. Přihlásilo se více jak 450 měst a regionů. V rámci České republiky se do výzvy mohou zapojit obyvatelé Prahy, Brna a letošního nováčka Uherského Hradiště. V loňském roce se Praha v celosvětovém žebříčku umístila s téměř 10 tisíci pozorováními na 21. pozici a v rámci Evropy dokonce získala prvenství. Nejzajímavější pozorování v loňském roce byl motýl lišejníkovec malý, jedná se o ohrožený druh motýla, který na Moravě již vyhynul a má jen pár lokalit v Čechách. Jde tedy o extrémně vzácné pozorování, které bylo zachyceno v Prokopském údolí.  A jaké jsou ambice pro letošní ročník? Především pozorovat a porovnat, jak se mohla příroda ve městě za uplynulý rok poznamenaný pandemií změnit.

Pokud jde o Prahu, během výše uvedených dní lze s pomocí aplikace iNaturalist sbírat a sdílet pozorování organismů na celém katastrálním území hlavního města. Praha je jednou z nejzelenějších metropolí nejen v Evropě. Vyrazte třeba do některého z městských parků, lesů a chráněných území, relaxujte, objevujte a svá pozorování sdílejte přes aplikaci iNaturalist. Stejně jako loni nejde ani letos o soutěžení, nýbrž o možnost se po celém světě propojit i v této těžké době a společné se aktivně zapojit do pozorování městské přírody. Obyvatelé Prahy, Brna a Uherského Hradiště tak mají jedinečnou možnost ukázat světu, že si přírody ve svém okolí váží, chrání ji a mají chuť ji objevovat. 

Prosíme všechny účastníky, aby dbali na aktuální vládní opatření a epidemiologickou situaci v ČR. A také, aby byli při pozorování přírody ohleduplní a zodpovědně dodržovali pravidla chování v chráněných území.

Akce je na území města Prahy realizována s podporou Ministerstva kultury ČR, Magistrátu hlavního města Prahy a dalších partnerů. Veškeré informace o projektu a o tom, jak se do něj zapojit, naleznete na stránkách www.citynaturechallenge.cz.