Praha 12 vyhlásila architektonickou soutěž na novou základní školu v Komořanech

Na základě územní studie Komořan, jejíž zpracování probíhalo mezi roky 2016 a 2018, budou v Komořanech probíhat změny územního plánu, které zejména na brownfieldech dovolí další obytnou zástavbu.

A také z ní vyplývá nutnost postavit v Komořanech novou základní školu.

Postupnou přeměnou území bývalých modřanských strojíren bude výrazně narůstat počet obyvatel této lokality, což zohledňují i vloni vypracované demografické studie, které posloužily k určení potřebného navýšení kapacity v základních školách v příbřežních oblastech Prahy 12.

Pro návrh školy v Komořanech schválila rada městské části postup pomocí architektonické soutěže podle pravidel České komory architektů. Architektonická soutěž je pro návrh takto významné stavby nejvhodnějším postupem. Ve spolupráci s architekty, experty na provoz škol i se Spolkem pro Komořany se nejdříve precizovalo zadání pro návrh. Praha 12 nyní vyhlásila architektonickou soutěž na novou základní školu www.cka.cz/cs/souteze/probihajici/nova-zakladni-skola-komorany.

„Hodnotící porota složená ze zástupců radnice a z odborníků bude vybírat vítězný návrh soutěže zohledňující co nejefektivnější a energeticky úsporné využití relativně malého pozemku pro novou školu s respektem k okolní zástavbě. V nejoptimističtější variantě se škola, která bude splňovat veškeré požadavky moderní a přívětivé budovy, otevře pro školní rok 2025/2026,“ vysvětluje podrobnosti starosta MČ Praha 12 Jan Adamec.
Radní pro školství Petr Prchal dodává: „Vycházíme z dlouhodobých demografických studií, které nám ukazují, že v celé Praze 12, která patří mezi rozvojové oblasti, dojde k výraznému nárůstu počtu žáků. V Komořanech bude otevřeno 27 nových tříd. Snažíme se ale posilovat kapacity i v mateřských a základních školách na řadě dalších míst městské části. Je to ekonomicky náročné, ale nezbytné! Doufáme, že se nám podaří s pomocí hlavního města naše plány realizovat.“