Praha 13 má světově unikátní projekt ONLINE ŠKOLA PÉTANQUE

Online škola pétanque pro Lukáše byla spuštěna na konci roku 2020 a je určena klientům Střediska sociální péče Prahy 13.

Tento projekt je v celosvětovém měřítku unikátní a nenajde konkurenci ani v zemích, kde je pétanque mnohem populárnější. Ve spolupráci s Mezinárodním výukovým centrem pétanque C.I.E.P. Central Europe, jediným školícím partnerem Mezinárodní federace pétanque, tak dostali senioři pétanque klubu Lukáš Praha 13 možnost originálním způsobem studovat pétanque přes internet. Úspěšným účastníkům předal certifikáty o absolvování online školy prezident C.I.E.P. Central Europe Petr Fuksa a starosta David Vodrážka.

Pétanque u Lukáše slaví v roce 2021 deset let. Když Středisko sociálních služeb Prahy 13 za podpory městské části rozjelo ve spolupráci se zájmovým sdružením Pétanque pro Vás seniorské tréninky pétanque u Lukáše, netušilo, jak se tato aktivita uchytí. Ohlas byl neuvěřitelný. Nové hřiště na zahradě Domu sociálních služeb Lukáš brzy nestačilo a muselo se brzy výrazně rozšířit. Senioři Prahy 13 se účastní oficiálních turnajů České asociace pétanque klubů, jsou pravidelnými účastníky Mezinárodní Zimní Ubuligy na největších krytých hřištích v Úněticích, jsou zváni na turnaje různých městských částí Prahy a například v silné konkurenci každoroční Ligy pétanque pro seniory se dokázali třikrát umístit na skvělém druhém místě.

V září byl jednou z mála uskutečněných seniorských akcí roku 2020 tradiční turnaj pétanque a krásné počasí jako by chtělo vykompenzovt to, že přísné podmínky znemožnily pravidelné tréninky a klání seniorů. Nezbývá než doufat, že se letos znovu Pohár starosty MČ Praha 13 uskuteční. Tentokrát to již bude jubilejní desátý ročník.

Online škola pétanque

„V každé situaci je dobré hledat, co přínosného si z ní člověk může vzít. A tak vznikl nápad místo hraní nabídnout seniorům možnost objevovat nejlepší světové hráče na internetu, studovat jejich taktiku, chování a způsob přemýšlení. Ve spolupráci s Mezinárodním výukovým centrem pétanque C.I.E.P. Central Europe, jediným školícím partnerem Mezinárodní federace pétanque F.I.P.J.P., tak dostali senioři pétanque klubu Lukáš Praha 13 možnost originálním způsobem studovat pétanque. Jednotlivé lekce jsou náročné a každá z nich zabere několik hodin sledování konkrétního zápasu a odpovídání na všetečné otázky. Součástí je vždy i video z pravidel, speciálně natočené pro online školu pétanque. Lekce jsou zaměřené na různé oblasti a senioři tak například poznají zápasy juniorů, dvojic, žen, sledují chování trenérů a pronikají do taktiky šampiónů,“ vysvětluje Petr Fuksa, mezinárodní trenér a propagátor pétanque, prezident C.I.E.P. Central Europe.
„Pétanque v Lukáši je na velmi vysoké úrovni a jsem rád, že i v této době se našel způsob, jak se senioři mohou svému oblíbenému sportu věnovat. Abychom je podpořili,k Vánocům dostali senioři od městské části dárek – čtyři sady soutěžních koulí na pétanque, které si na turnajích snadno poznají. Na každé sadě je totiž vygravírován originální nápis – „LUKÁŠ PRAHA 13“, „LUKÁŠ“, „PRAHA 13“ a „P13“. Jedna věc je jistá – všichni hráči se už nemohou dočkat, až je vyzkouší přímo na hřišti a já jim přeji pevné zdraví a mnoho dalších úspěchů,“ řekl starosta Prahy 13 David Vodrážka.