Praha 7 zvítězila v soutěži o nejpřívětivější úřad

Sedmička získala 1. místo mezi pražskými městskými částmi v soutěži Přívětivý úřad, kterou již šestým rokem pořádá Ministerstvo vnitra.

Cílem tohoto projektu je mapovat a hodnotit otevřenost a vstřícnost úřadů vůči občanům.

Soutěž Přívětivý úřad si klade za cíl podporovat a motivovat veřejnou správu v poskytování co nejvíce efektivních, kvalitních a moderních služeb. Hodnocení jednotlivých měst a obcí je postaveno na komplexním posuzování přístupu radnic k výkonu své agendy a péči o občany. Přes sedmdesát kritérií hodnotí přístupnost a otevřenost úřadu, komunikaci s veřejností, digitalizaci služeb, zapojování občanů do věcí veřejných, realizaci kroků ke zvýšení udržitelnosti a v neposlední řadě také opatření přijatá během pandemie nemoci covid-19.

„Obzvláště v dnešní době plné příkazů a zákazů je vstřícnost a otevřenost úřadů nesmírně důležitá. Snažíme se dávat lidem najevo, že jsme tu pro ně, že na všechny těžkosti, kterými dnes musí čelit, nejsou sami. Do průzkumu Přívětivý úřad se tentokrát promítly také aktivity radnic související s pandemií, kterých jsme na Sedmičce realizovali celou řadu – od zajišťování ochranných prostředků, přes nejrůznější poradny a podpůrné programy, až po organizaci velkých očkovacích akcí. Vítězství v soutěži si velice vážím a děkuji všem pracovníkům radnice za jejich skvělý přístup při každodenní práci pro občany,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.   

Sedmička letos vylepšila loňské úspěšné umístění v soutěži, kdy mezi pražskými městskými částmi obsadila 3. místo. 

Letošního šestého ročníku soutěže Přívětivý úřad se zúčastnilo 132 obcí a městských částí Prahy s rozšířenou působností. Slavnostní předávání cen se uskutečnilo 8. listopadu 2021 v Arcibiskupském paláci v Olomouci. V rámci soutěže byla také vydána publikace příkladů dobré praxe. Více informací naleznete na webu soutěže.