Procházky, stará řemesla. Sobota nabízí akci v bavorsko-českém pohraničí

První den Zeleného pásu oživí přírodní a kulturní dědictví bavorsko-českého pohraničního hřebene na geotopu Hochfels v obci Stadlern 4. června od 11 do 17 hodin.

Procházky s průvodcem, stará řemesla, praktické činnosti, výstava a informační stánky vybízejí návštěvníky k objevování pokladu, který se nachází přímo na jejich prahu. Centrum Bavaria Bohemia vás spolu s partnery z České republiky a z Bavorskazve na akci, kterou podporuje bavorské ministerstvo pro místní rozvoj.

 

Evropský Zelený pás na bavorsko-českém hraničním hřebeni je jedinečnou "krajinou s pamětí", kterou můžete objevovat, poznávat a užívat si. Zelenýpás se táhne podél bývalé železné opony od severu k jihu v délce 12 500 km napříč Evropou. Tam, kde kdysi ploty, zdi a stráže bránily lidem ve vstupu do pohraničního pásma, našly útočiště vzácné rostliny a živočichové a podařilo se zachovat staré stopy kulturníkrajiny a osídlení, které jinde už dávno zanikly. Malebné turistické stezky, cyklostezky a trasy pro horská kola dnes otevírají hluboké lesy, vřesoviště a louky, zbytky zaniklých vesnic a zříceniny hradů. "Z tragického historického období vzniklo klidové územíZeleného pásu, které je tak jedinečnou a cennou krajinou, díky čemuž se usiluje o jeho zápis na seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO," uvádí Dr. Veronika Hofingerová, ředitelka Centra Bavaria Bohemia.

 

Centrum Bavaria Bohemia zve v rámci 1. ročníku Dne Zeleného pásu návštěvníky k objevování přírody a kultury podél Zeleného pásu. "Návštěvnícise mohou těšit na ukázky regionálních řemesel, krátké přednášky, praktické aktivity a čtení pro malé i velké," uvádí organizátorka Ivana Danisch. Informační stánky a výstava budou poskytovat informace o Zeleném pásu a zvát návštěvníky k objevování regionu.Vycházka s průvodcem, která začíná v 14 hodin, ukáže zvláštnosti v okolí geotopu Hochfels, jedná se konkrétně o zříceninu hradu Reichenstein s rozhlednou Böhmerwaldturm a opuštěnou osadu Bügellohe. Herecká scéna v Bügellohe zavede návštěvníky do života bývalýchobyvatel. Pro rodiny s dětmi je v 11.30 hodin připraven krátký výlet na zříceninu hradu Reichenstein. Obě túry jsou tlumočeny a nabízeny turistickým spolkem Oberpfälzer Waldverein. Informace pro návštěvníky a interaktivní nabídky poskytnou Plzeňský kraj, pojízdný tzv.  „Heimatmobil“ kraje Horní Falce, Geopark Čechy-Bavorsko, Svaz pro ochranu přírody, CHKO Český les, Historický park Bärnau-Tachov, iKom Stiftland, Centrum cestovního ruchu Horní Falc, Přírodní parky Horní falcký les a Horní Bavorský les, spolekpašeráků, nakladatelství Šumava a řemeslníci, kteří udržují tradice spojené s pohraničím. O pohoštění hostů se postarají místní výrobce s produkty z regionu a místní spolky. Atmosférickou zvukovou kulisu v Hochfelsu tvoří tradiční hudba z regionu.

 Iniciativa "Evropský Zelený pás" se zasazuje o zachování přírodního a kulturního dědictví a o šetrný cestovní ruch, který poskytuje ekonomickouperspektivu bez ničení. V roce 2017 se bavorská ministerská rada v Ambergu rozhodla podpořit uzavření mezery na bavorsko-české hranici. Současně probíhá proces podávání žádostí o zápis Evropského zeleného pásu na seznam světového kulturního a přírodního dědictvíUNESCO.

U vchodu do Stadlernu v areálu MMM je pro návštěvníky k dispozici parkoviště zdarma. V samotném areálu Hochfelsu není pro návštěvníky k dispozici žádné parkoviště. V zájmu ochrany biotopů jsou pro návštěvníky vyznačeny cesty a k dispozici jsou mobilní toalety. Aktuální informace o programu na adrese https://zelenypas.bbkult.net.