Projekt obnovy historického osvětlení schodiště kostela sv. Ludmily uspěl v soutěži Památka roku 2021

Městská část Praha 2 se dočkala dalšího významného ocenění dlouhodobých snah o kultivaci veřejných prostor a citlivý přístup k obnově památek.

Za obnovu a rekonstrukci historického osvětlení schodiště kostela sv. Ludmily získala Praha 2 prvenství v krajském kole soutěže Památka roku 2021 a v celostátním se umístila na třetí příčce, a to v kategorii Malá rekonstrukce.

Slavnostní vyhlášení výsledků celostátního kola soutěže proběhlo ve čtvrtek 21. dubna v rámci 32. odborné konference Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska v Jihlavě. Ocenění společně převzali místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek a zástupce Římskokatolické farnosti u kostela sv. Ludmily Jakub Karel Berka.

„Málokterá obec nebo městská část se na svém území může pyšnit tolika nemovitými kulturními památkami, jako Praha 2. Neogotický kostel sv. Ludmily sice patří sice mezi ty novější, s lety se však stal jedním z výrazných symbolů Vinohrad. Nese ostatně jméno první české panovnice a patronky sv. Ludmily. O to víc si vážíme, že se náš projekt obnovy a rekonstrukce originálního osvětlení schodiště stal Památkou roku 2021 na krajské úrovni a uspěl i v kole celostátním v konkurenci dalších 25 projektů,“ uvedla starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Historické kandelábry, které pocházejí z dílny vynálezce Františka Křižíka, byly před lety zničeny vandaly. V rámci obnovy památky se podařilo zhotovit přesné kopie chybějících částí kandelábrů a doplnit historickou lampou. Zrekonstruované osvětlení schodiště bylo slavnostně rozsvíceno loni v září při příležitosti oslav Roku svaté Ludmily. Projekt obnovy a rekonstrukce historického osvětlení schodiště pomohla financovat městská část Praha 2, která poskytla Římskokatolické farnosti u kostela sv. Ludmily dar přesahující 260 tisíc korun. Radnice tak pokračuje v donátorské tradici, která byla zahájena již při samotné výstavbě kostela sv. Ludmily. Chrám byl totiž zbudovaný v letech 1887–1893 z iniciativy konšelů Královských Vinohrad.

„Zajištění péče o svěřené nemovité památky, ochrana bohatého kulturně-historického dědictví, spolupráce s církví a aktivní spolupůsobení ve Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska patří mezi naše dlouhodobé priority. Podpora projektu na záchranu a obnovu historického osvětlení schodiště kostela sv. Ludmily ze strany radnice byla proto samozřejmostí,“ vysvětlil postoj městské části Praha 2 její místostarosta Václav Vondrášek.

Pro Prahu 2 to není první ocenění projektu obnovy unikátní památky. V minulých letech druhá městská část získala několik významných ocenění s náročným projektem obnovy  památkově chráněného areálu Havlíčkových sadů. Za citlivou rekonstrukci a dostavbu Pavilonu v Grébovce obdržela krajské prvenství v soutěži o cenu Programu regenerace za rok 2009, o dva roky později stejné ocenění za obnovu Grotty. V roce 2013 pak  přinesla městské části revitalizace parku ještě další vítězství v regionu, a to v soutěži o titul Památka roku 2013. V roce 2015 získala Praha 2 za obnovu Havlíčkových sadů a rekonstrukci sochy Neptuna i cenu NPÚ Patrimonium pro futuro  - Dědictví pro budoucnost.

Cena Památka roku se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy movitých i nemovitých věcí, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty. Přihlášené projekty soutěží ve dvou kategoriích: malá rekonstrukce do 2 mil. korun a velká rekonstrukce nad 2 mil. korun bez DPH.