Protestní koncert za otevření česko–německých hranic

Připomínka 30. výročí otevření hraničního přechodu z Aše do Selbu (přechod byl otevřen 1. 7. 1990) společným koncertem se sousedním německým městem se z důvodu korona virové pandemie v létě neuskuteční, na hranicích se přesto vyhrávat bude. Na 26. května se chystá koncert protestní, který má poukázat především na ekonomické dopady uzavřené hranice se sousední zemí.

„V tuto chvíli chceme upozornit na to, aby, když se jedná s dalšími státy, se také o otevření hranic jednalo s Německem. Podotýkám, že naše iniciativa nesměřuje jen k požadavkům pendlerů. Situace je tu mnohem složitější,“ uvedl starosta Aše Dalibor Blažek.

„Výrobní podniky v Aši jsou na zakázkách z Německa závislé. Ekonomika celého Karlovarského kraje je z velké části založena na cestovním ruchu a turistech z Německa. Pokud se situace nezmění, budeme mít obrovské problémy s nezaměstnaností, která v Karlovarském kraji v tomto období vyskočila nejvýrazněji v rámci celé republiky,“ doplnil s tím, že nepožaduje, aby se hranice otevřela okamžitě, ale chce vidět signály, že jednání probíhají a budou známy termíny rozvolňování, aby podniky mohly obnovit svou činnost.

„Koncert bude upozorněním, že pro nás je otevření hranic skutečně životně důležité,“ dodal starosta Aše.


Zdroj: Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši