První komunitní dům pro seniory zahájí provoz v bývalém hotelu v Nepomuku

Originální bydlení pro dříve narozené nově nabízí bývalý hotel ve Dvorci, kde vzniklo 17 malometrážních bytů. Podobné zařízení dosud v Nepomuku chybělo.

Slavnostní otevření komunitního domu pro seniory proběhne za přítomnosti ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové v pátek 4. srpna od 14 hodin.

Přestavba téměř 10 let nevyužívaného hotelu ve Dvorci na komunitní dům pro seniory začala v srpnu loňského roku. „V třípatrové budově vzniklo 17 bytových jednotek dva plus k. k. o rozměrech od 33 do 44 metrů čtverečních. Dále tu bylo nutné vybudovat výtah a upravit podkroví. Z důvodu úspory energií zajistí vytápění objektu dvě tepelná čerpadla voda-vzduch,“ sděluje starosta Nepomuku Jiří Švec.

Komise už vybrala budoucí obyvatele objektu. „Zájemci se sem mohou nastěhovat od 4. srpna. Musí ale prokázat, že nevlastní žádnou nemovitost vhodnou k obývání,“ vysvětluje starosta s tím, že o bydlení v Nepomuku mají zájem senioři nejen z Plzeňského kraje, ale i ze vzdálenějších míst, jako je například jihočeská Třeboň. Minimální věk je pro obyvatele komunitního domu stanoven na 60 let.  Jejich čistý měsíční příjem navíc nesmí přesáhnout 1,0 násobek průměrné měsíční mzdy v případě jednočlenné domácnosti nebo 1,2 násobek u dvoučlenné domácnosti. Výše nájemného je stanovena pro letošní rok na 57,20 korun za metr čtvereční podlahové plochy.

Náklady na výstavbu přesáhly 17 milionů korun (bez DPH), z toho 10,2 milionu korun činí dotace Ministerstva pro místní rozvoj poskytnutá v rámci titulu Komunitní domy pro seniory. Cílem je zajištění sociálního nájemního bydlení pro seniory tak, aby došlo k zachování a prodloužení jejich nezávislosti a soběstačnosti a dále k umožnění komunitního způsobu života na principu sousedské výpomoci. „V případě potřeby budou za seniory zajíždět na vyžádání naše terénní pracovnice z domu s pečovatelskou službou,“ dodává starosta.

Nepomuk tak pokračuje v komplexní rekonstrukci hotelu ve Dvorci, kde se již podařilo zrekonstruovat společenský sál. V současné době se připravuje obnova restaurace. „Projekt už je hotový, práce by měly začít na podzim letošního roku. Naším záměrem je najít pro tyto prostory vhodného nájemce,“ uzavírá Jiří Švec.