První rok minipivovaru Proud: 23 druhů piva

Rok 2021 byl prvním kompletním rokem v existenci nového plzeňského minipivovaru Proud. První várku tým pod vedením ředitele Michala Škody a sládkové Lenky Strakové uvařil v rámci zkušebního provozu 29. 9. 2020.

Do konce roku 2021 pivovar Proud uvedl na trh celkem 23 různých druhů piva.

Pivovar Proud sídlí v areálu Plzeňského Prazdroje, v dlouhá léta nevyužívané budově z roku 1907. Rekonstrukce  bývalé elektrárny začala v srpnu 2019, v průběhu roku 2020 byly postupně instalovány technologie, práce pokračovaly po celou dobu pandemie. „První pivo se podařilo uvařit koncem září, do prodeje šlo v prosinci. Bohužel nám po 14 dnech kvůli covidové pandemii zavřeli hospody a my se museli na půl roku přeorientovat ze sudů na lahve. Nějak jsme to ale zvládli a v některých věcech nám to nakonec i pomohlo. Měli jsme trochu klidnější období na rozjezd a podařilo se nám rozběhnout zajímavé prodejní kanály, na které by za normálních okolností asi nebyl čas. Mluvím např. o e-shopu, ale třeba i o zavážení různých kaváren či menších bister s našimi třetinkovými lahvemi,“ rekapituluje ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.

Během roku 2021 se novému pivovaru podařilo ukotvit stálé portfolio sestávající ze čtyř piv vařených metodou svrchního kvašení a jednoho ležáku. Z nich nejprodávanější je Ventill – ležák 11, následuje TheMže – Pale Ale 10 a na třetím místě je (možná trochu překvapivě) nealkoholické pivo Proovan inspirované stylem Hazy IPA. Součástí stálé nabídky je také Soutock – žitná IPA 13 a Cotel – Stout 14. Všechna piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná, pouze nealko je (kvůli vysoké náchylnosti ke kontaminaci) pasterizované.

Poznámka redakce: pokud jste fanoušek piva, doporučujeme vám navštívit unikátní pivní hotel v Nepomuku. Vyzkoušejte pivní lázně podporující imunitu.