Ptačí chřipka u volně žijících ptáků v západní Evropě ukazuje, že riziko zavlečení nákazy do chovů trvá

Obranou před rozšířením nákazy do chovů drůbeže je především důsledné dodržování pravidel biologické bezpečnosti, jako je například zasíťování nebo zastřešení chovů.

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje na stále přetrvávající hrozbu ptačí chřipky v Evropě. Události prvních měsíců roku 2018 spojené s výskytem vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků v několika evropských zemích (Velká Británie, Dánsko, Švédsko, Německo, Nizozemí, Irsko) a první výskyt v chovu drůbeže v Nizozemí upozorňují na trvající riziko zavlečení nákazy do chovů drůbeže. Obranou před rozšířením nákazy do chovů drůbeže je především důsledné dodržování pravidel biologické bezpečnosti, jako je například zasíťování nebo zastřešení chovů.

První ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky (HPAI) subtypu H5N6 na území Evropy bylo potvrzeno dne 26. 2. 2018 v Nizozemí. Výskyt HPAI subtypu H5N6 byl potvrzen u volně žijících ptáků v Irsku, Švédsku, Spojeném Království, Dánsku, Nizozemí a Německu. Volně žijící ptáci představují přirozený rezervoár virů ptačí chřipky a mohou být zdrojem nákazy pro chovy drůbeže.

„V současné době je na místě upozornit na prevenci před zavlečením nákazy do chovů. To znamená dodržovat pravidla biologické bezpečnosti a především zamezit kontaktu volně žijících ptáků s drůbeží, s krmivem a s napájecí vodou, zasíťovat nebo zastřešit výběhy a krmení předkládat pod přístřešek,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

„Pro včasné rozpoznání nákazy je pak nezbytné sledovat zdravotní stav chované drůbeže a vše podezřelé jako jsou úhyny, snížení příjmu potravy či pokles snášky neprodleně nahlásit místně příslušné krajské veterinární správě nebo soukromému veterinárnímu lékaři,“ dodal.

Dále SVS doplňuje, že komerční chovy drůbeže mají zákonnou povinnost hlásit následující změny zdravotního stavu: pokles v příjmu potravy a vody o více než 20 %, pokles v produkci vajec o více než 5 % po dobu delší než 2 dny a zvýšenou úmrtnost vyšší než 3 % týdně.

Aktuální nákazovou situaci v Evropě i v ČR a informační letáky pro veřejnost s chovatele je možné nalézt na stránkách zde.

Poslední vlna výskytu aviární influenzy se v ČR objevila zkraje loňského roku. Na území ČR bylo postupně vyhlášeno celkem 39 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže. Virus byl ve stejném období potvrzen také u 51 volně žijících ptáků v celkem 13 krajích. Poslední ohnisko v malochovu drůbeže v Poseči bylo vyhlášeno 22. března 2017. Od tohoto data již k žádnému novému potvrzení nákazy v chovu nedošlo. Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE) zveřejnila v září oficiální prohlášení, že je ČR od 23. 6. 2017 prostá ptačí chřipky. O tomto jsme vás informovali zde. Tento krok je nesmírně důležitý pro obchodování s drůbeží a drůbežími produkty s třetími zeměmi.


Zdroj: Státní veterinární správa