Putovní oslava Pilsner Urquell pokračuje v Plzni

Pilsner Urquell slaví 176 let od uvaření první várky.

Oslava narozenin zlatého ležáku, který dal jméno celosvětově nejoblíbenější pivní kategorii, započala tradičně na Pilsner Festu, největším pivním festivalu v ČR. Navazuje na ni roadshow, která probíhá od 11. října do 3. listopadu v hospodách a restauracích ve vybraných městech po celé České republice.

Na putovní roadshow připomínající zrod plzeňského ležáku je letos pro návštěvníky přichystaná novinka v podobě Pilsner Urquell retro auta s výčepem. Hosté vybraných restaurací se potkají se sládkem Plzeňského Prazdroje, který na místě slavnostně narazí dřevěný sud s nefiltrovaným plzeňským ležákem. „Návštěvníci si tak budou moci dopřát nefiltrovaný a nepasterizovaný Pilsner Urquell, stejný jako ve sklepích plzeňského pivovaru,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

O čepování piva se postará zkušený výčepní, účastník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Lidé si také mohou zasoutěžit ve skládání dřevěných sudů, poslechnout si živou kapelu a zakoupit speciální dvoulitrovou odnosku, díky níž si čerstvé pivo Pilsner Urquell mohou vychutnat i doma.

Putovní oslava v Plzni odstartuje v sobotu 13. 10. v 17 hod. v Restaurantu 12, v 19 navštíví restauraci U Salzmannů a ve 21 hod.  Šenk Na Parkánu. Pokračuje pak ve čtvrtek 18. 10. od 17 hod. v Restauraci Lékárna, v 19 hod. U Malické brány a putování po plzeňských hospodách zakončí ve 21. hod. v restauraci Švejk.

Do oslav jsou zapojeny restaurace a pivnice po celé republice. Všichni si připomínají datum 5. října 1842, kdy plzeňští měšťané poprvé uvařili a ochutnali ležák typicky zlaté barvy. Krátce po svém zrodu se Pilsner Urquell začal vyvážet do zahraničí a stal se z něj uznávaný světový fenomén. „Už od svého zrodu je plzeňské pivo originálem, který vaříme ze stále stejných surovin a podle stejné receptury. Více než 70 % piv po celém světě, které se dnes uvaří, jsou piva typu Pils/Pilsner a jsou inspirovány právě pivem Pilsner Urquell,“ přibližuje úspěch Pilsner Urquell Václav Berka.