Radní a úředníci z Prahy 2 darovali krev

Desítky dárců z dvojkové radnice dnes ráno dorazily na transfúzní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, aby zdravotníkům pomohli s předstihem doplnit zásoby krve.

Praha 2 chce tímto krokem zároveň motivovat ostatní dárce.

Spolu se zaměstnanci Úřadu městské části Praha 2 darovali krev i radní v čele se starostkou Alexandrou Udženija.

„Na Dvojce se pro nás darování krve stalo samozřejmostí. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze je naším významným partnerem, spolupracujeme na různých úrovních. Obrovský kus práce odvedli zdejší lékaři a zdravotnický personál už během covidu. A ani teď v období, kdy jsou ukrajinské rodiny nuceny kvůli ruské agresi opustit své domovy, nezůstala nemocnice stranou. Naopak. Je připravena těmto rodinám zajistit potřebnou zdravotní péči. Darování krve je tak to nejmenší, co můžeme udělat. Dovolte mi poděkovat všem, kteří se do toho s námi a se zaměstnanci úřadu městské části, zapojí,“  řekla starostka Alexandra Udženija.

Radnice daruje krev nemocnici již potřetí. Vzájemná podpora a spolupráce se zdravotnickým zařízením, které se nachází v katastrálním území Prahy 2, se týká i mnoha dalších oblastí. Městská část Praha 2 se zdravotníky spolupracovala i během pandemie: zprostředkovala očkování seniorů proti covidu, pomáhala zajistit testování občanů na protilátky, péči o děti zdravotníků a v případě potřeby jim pomohla řešit i bytovou situaci.   

Zásoby krve v nemocnicích se zpravidla tenčí během léta. Loni byla situace kvůli koronaviru ještě kritičtější. Jedním z důvodů byla i snaha zdravotníků o co nejrychlejší obnovení plánované péče a odložených operací. Nyní by do zásob krve mohl zasáhnout i válečný konflikt na Ukrajině.

„S ohledem na zvyšující se počty lidí, kteří k nám přijíždějí, aby unikli před válečným konfliktem, je potřeba neustále doplňovat zásoby všech krevních skupin tak, abychom mohli provádět plánované i akutní zákroky na klinikách VFN a zároveň nabídnout i veškerou potřebnou zdravotní péči všem, “ vysvětluje prof. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA, ředitel VFN.
„Je optimální, když lidé chodí krev darovat pravidelně, bez ohledu na nečekané události, pak máme stabilní zásoby transfuzních přípravků a můžeme tak snáze reagovat na aktuální potřeby a mimořádné situace,“ dodává primářka FTO VFN MUDr. Daniela Dušková, Ph.D.

Bližší informace o tom, které krevní skupiny aktuálně VFN potřebuje, naleznete zde: https://www.vfn.cz/pacienti/kliniky-ustavy/fakultni-transfuzni-oddeleni/aktualni-potreba-krve/.