Radní jmenovali novou Odbornou porotu Umělecké ceny města Plzně

Odborná porota Umělecké ceny města Plzně bude devítičlenná a je jmenována na období let 2023-2026.

"V porotě budou zástupci městských kulturních organizací i představitelé neziskového sektoru a výkonní umělci,“ informovala radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková. „Konkrétně v nové porotě zasednou: ředitel Divadla ALFA Jakub Hora, ředitel Divadla pod lampou Petr Choura, ředitelka Galerie města Plzně Zuzana Motlová, mimoplzeňský odborník na klasickou hudbu a vynikající fagotista Pavel Langpaul, ředitel neziskové organizace pro kulturní a sociální projekty JOHAN Roman Černík, ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová, odborný asistent na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, tvůrce videoinstalací a objektové tvorby Lukáš Kellner, vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně Květuše Sokolová a ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Martin Otava,“ představila členy poroty Eliška Bartáková.

Umělecká cena města Plzně je udělována od roku 2013 a to za významnou uměleckou činnost, dílo či kulturní počin, které v předešlém roce významně obohatily kulturní dění a rozvoj města Plzně. Vyhlašována je zejména v oblastech hudby, tance, výtvarného, dramatického a audiovizuálního umění, literární činnosti a designu v pěti kategoriích, a to pro umělce – do 30 let, nad 30 let a za celoživotní dílo („síň slávy“), dále pak za významnou kulturní událost roku a předáváno také je ocenění mecenáše/šky plzeňské kultury.

„V letošním roce se tedy uskuteční její již 11. ročník a magistrátní odbor kultury do 1. února 2023 stále ještě přijímá návrhy veřejnosti na udělení tohoto ocenění za rok 2022,“ upozornila radní Eliška Bartáková.

Návrhy může podat fyzická i právnická osoba, vždy jeden návrh na ocenění v dané kategorii. Nominace musí být zaslána buď elektronickou formou prostřednictvím webu www.plzen.eu – odbor kultury či písemnou formou na adresu: Odbor kultury Magistrátu města Plzně, Kopeckého sady 11, 306 32 Plzeň.