Recyklojízda připomene důležitost recyklace baterií. Ostrov bude poslední zastávkou

Město Ostrov bude poslední zastávkou týmu Recyklojízdy, který v červnu projede Českou republiku, aby podpořil třídění a recyklaci baterií. Trasa tříčlenné skupinky na elektrokolech povede od východu na západ severní částí republiky, měří přes 800 kilometrů a součástí budou zastávky ve 25 městech.

Do Ostrova cyklisté dorazí ve čtvrtek 20. června a po krátkém setkání s občany a zástupci městského úřadu zde svou cestu ukončí. Projekt organizuje nezisková společnost ECOBAT a informace o něm jsou k dispozici na webu recyklojizda.ecobat.cz nebo na FB profilu Recyklojízda.

Vzkaz do Ostrova: Přineste nám baterky a přijďte si pro krabičku ECOCHEESE  
Na setkání s týmem Recyklojízdy se lidé v Ostrově mohou těšit ve čtvrtek 20. června od 14:30 do 15:00 hod. na Mírovém náměstí. 

„Největší radost nám lidé ve městě udělají, když nám přinesou použité baterie. Na kolech je sice neodvezeme, ale rádi se pro ně po Recyklojízdě vrátíme,“ uvádí Eva Gallatová, členka týmu Recyklojízdy a zástupkyně společnosti ECOBAT.

Pro příchozí budou mít cyklisté z Recyklojízdy připraveny krabičky ECOCHEESE na třídění baterií v domácnostech, které budou zdarma rozdávat. Recyklojízda je otevřený projekt, a pokud si vedle sběru baterií chce někdo sportovně zdatný užít i společné zážitky, může se k týmu Recyklojízdy připojit a část cesty s nimi zdolat na kole či elektrokole. Informace o zastávkách a časech, kdy je možné se připojit jsou na webu projektu.

Kilometry v sedle kola střídají setkání s lidmi a povídání o recyklaci
Nejdůležitější jsou pro Recyklojízdu setkání s lidmi v českých a moravských městech.

„Na kolech přijedeme do vybraných měst, lidem rozdáme krabičky na domácí třídění baterií, a hlavně si s nimi budeme povídat. Zda třídí. Proč ano, proč ne. Věříme, že tahle naše osobní setkání řadu lidí osloví a snad i motivují k důslednějšímu sběru baterií,“ říká Eva Gallatová. 

Letošní Recyklojízda je již třetím ročníkem. Častými a vítanými účastníky setkání s Recyklojízdou ve městech byli v minulých letech žáci a studenti mateřských, základních i středních škol. K základnímu týmu cyklistů se na trase připojovali další nadšenci včetně handicapovaných sportovců z projektů Cesta za snem nebo Sport4Help.

Městské úřady pomáhají v osvětě
Na veřejná setkání přichází za týmem Recyklojízdy i zástupci měst – nejčastěji starostové, místostarostové nebo vedoucí odborů. V některých městech ještě před příjezdem Recyklojízdy organizují městské úřady sběrové akce. Vyzývají občany, aby přinesli baterie na radnici nebo na jiné určené místo. Baterky pak symbolicky v podobě certifikátu předají cyklistům.

Záštita a poděkování za podporu
Velmi cenná je pro projekt pomoc a podpora všech městských úřadů, ve kterých proběhnou setkání s Recyklojízdou. Elektrokola a další cyklo vybavení pro zdolání celé trasy Recyklojízdě zdarma zapůjčuje firma MOJEKOLO. Zdravé snídaně a sladké odměny pro děti, které přijdou na setkání s Recyklojízdou, poskytuje společnost ROSSMANN. Za mediální podporu děkují účastníci Recyklojízdy odbornému měsíčníku pro průmyslovou a komunální ekologii Odpadové fórum, časopisu Cykloturistika, a dále projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko. 

Baterie do koše nepatří
Zatím jen necelá polovina baterií, které jsou v Česku dány do oběhu, končí na recyklaci. Mělo by jich být mnohem víc, protože každá baterie, která skončí ve směsném odpadu, škodí přírodě. A to je hlavní cíl RECYKLOJÍZDY – přesvědčit lidi, aby použité baterie odevzdávali na recyklaci. Když hodíte baterii do popelnice na směsný odpad, skončí na skládce nebo ve spalovně. V obou případech se z ní uvolňují škodlivé látky, včetně těžkých kovů, které znečisťují ovzduší, půdu, podzemní a povrchové vody. Když ale absolvujete pár kroků navíc k nejbližšímu sběrnému místu, pak nejenže přírodu neznečisťujete, ale navíc ji šetříte, protože díky recyklaci z použitých baterií získáváme druhotné suroviny, zejména kovy, které mohou sloužit k výrobě nových produktů.

Sběrná místa jsou na každém rohu
Sběrných míst je v ČR už přes 22 tisíc. Asi nejznámější jsou červené venkovní kontejnery na třídění drobných elektrospotřebičů a baterií. Na popularitě získávají sběrná místa v obchodech. Kdykoli tedy půjdete nakoupit do supermarketu, můžete zde odevzdat i baterie. Dalším místem jsou sběrné dvory. Stále více měst a obcí zřizuje sběrná místa na baterie přímo na městských nebo obecních úřadech.

Pokud nevíte, kde máte nejbližší sběrné místo, určitě ho najdete ve vyhledávači mapa.ecobat.cz.


Zdroj: Jana Čechová