Region: Do školských zařízení nastoupí méně ukrajinských dětí (TV Západ)

Školská zařízení v Karlovarském kraji s vysokou pravděpodobností na podzim kapacitně zvládnou počty dětí z Ukrajiny, které do nich nastoupí. Z původního počtu se totiž chystá do školních lavic a mateřských škol sotva polovina v kraji registrovaných nezletilých.

"Vycházíme z toho, co bylo prezentováno v rámci celé České republiky, kdy z celkového počtu registrovaných dětí, ať už do mateřských nebo základních škol, tak k tomu zápisu se dostavilo 40 až 50 %. To znamená, že i ta zátěž na naše kapacity není taková, jak jsme si mysleli. My máme čísla zpracovaná až do podrobností jednotlivých škol v jednotlivých obcích a vidíme, že ta kapacita dostatečná je. Pouze v Mariánských Lázních a Karlových Varech v některých školách jsme potřebovali doplnit kapacitu, nicméně ani dnes nevíme, jestli jí budeme muset využít, protože neznamená to, že všichni, kteří byli u zápisu, tak se v září dostaví. Ten odliv uprchlíků zpět na Ukrajinu je stále trvající," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Karlovarský kraj zároveň zajišťuje pro část uprchlíků ubytování. I zde jsou počty reálných požadavků menší, než byly předpoklady. 

"Výrazně se změnila situace, kdy v květnu a v červnu jsme věděli, že nám skončí zhruba tisíc ubytovacích kapacit v rámci kraje a měli bychom být připraveni pro to přeubytování, nicméně se nenaplnily tyto čísla, jsou výrazně nižší. Takže požadavky na přeubytování jsou zhruba na úrovni nějakých 20 procent pouze a ty kapacity máme. Takže nedostáváme se do stavu, kdy bychom měli uprchlíky s požadavkem na ubytování a my jsme pro ně to ubytování neměli," popsal situaci Kulhánek. 

Stát postupně začal Kraji kompenzovat náklady spojené s migrační krizí. 

"V současné chvíli ty celkové náklady jsou zhruba na úrovni 90 milionů korun. Zhruba třetina z toho už je proplacena, zejména kompenzace za ubytování, tzn. nějakých 35 milionů korun už jsme zpět dostali. Zároveň náklady za Asistenční centrum (KACPU – pozn. redakce) půjdou přes dotační titul Ministerstva vnitra, to je zhruba 20 milionů korun, které bychom měli dostat a zároveň se průběžně fakturuje ubytování tzn. i v červenci odejde další tranše," přiblížil hejtman. 

I nadále platí, že Kraj očekává plné uhrazení nákladů spojených s vlnou uprchlíků z Ukrajiny. V Karlovarském kraji bylo registrováno již více než 15 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Pro čtyři tisíce z nich Kraj zajistil ubytování. Řada Ukrajinců se však již buď vrátila do své vlasti, případně pokračovala do jiných zemí Evropské Unie.