Region: Hasiči v nemocnicích odsloužili od začátku roku 12 tisíc hodin

Ve zdravotnických zařízeních v kraji pomáhali hasiči na odděleních s covidovými pacienty již v průběhu loňského roku. Tuto činnost krátce přerušili během vánočních svátků. Od 5. ledna 2021 ale již v pravidelných směnách opět pomáhali v nemocnicích. Každý den nastupovalo minimálně dvanáct hasičů v nemocnicích Cheb, Sokolov, Karlovy Vary a Mariánské Lázně na dvanáctihodinové služby.

Všichni pracovali na covidových odděleních s pacienty v různých stavech, v první linii tak trávili celou směnu. Jejich úkolem byly nezdravotní úkony jako pomoc zdravotnického personálu. Pro zdravotníky byli hasiči velkým přínosem, a to nejen z hlediska fyzické síly, ale i tím, že jsou zvyklí pracovat v ochranných pomůckách, na záchranářské úkony a psychicky odolní vůči stresovým situacím. Od začátku ledna do konce března působili hasiči v nemocnicích v Chebu, Sokolově, Karlových Varech a Mariánských Lázních nepřetržitě. Celkem tak za tuto dobu odsloužili v nemocnicích na covidových odděleních 12 096 hodin u lůžek pacientů. Do této pomoci se zapojilo celkem 72 hasičů.

Další hasiči pak pomáhali například s dezinfekcí prostorů zdravotnických zařízení, s údržbou osobních ochranných prostředků, s distribucí materiálu. Stejně nepřetržitě pak po celou dobu pracovali dva odběrné týmy složené z hasičů, kteří buď v terénu jako mobilní nebo na stacionárních odběrných místech prováděli plánované odběry pro testy na Covid-19.

Činnost hasičů přímo v nemocnicích je nyní přerušena, a to až do doby, než budou zdravotnická zařízení opět pomoc hasičů potřebovat. Další činnosti, jako je například zmiňovaná dezinfekce či nyní aktuálně pravidelný rozvoz vakcín do očkovacích center, nadále pokračují.


Zdroj: HZS Karlovarského kraje
Foto: Jan Kostík, oddělení dokumentace HZS

Poznámka redakce: Užitečné odkazy na PDF ke stažení