Region: Hejtman žádá uzavření hranic s Německem (TV Západ)

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis vyhodnotil situaci v regionu a ve čtvrtek 19. března požádal Ústřední krizový štáb o uzavření hranic s Německem. Stav nouze vyhlášený Vládou ČR je v našem regionu umocněný faktem, že výrazné procento obyvatel dojíždí za prací za hranice, kde bylo v době natáčení přes 16 tisíc nakažených.

„Situace je vážná, jako ve zbytku České republiky, v celé Evropě, ve světě. Samozřejmě Karlovarský kraj na to reaguje, přijímáme všechna možná opatření, která mohou vést k zastavení, ke zpomalení šíření koronaviru. Jedno ze zásadních opatřeních, které jsem vydal, je povinnost všech občanů Karlovarského kraje, kteří se pohybují na území Karlovarského kraje, aby byli chráněni ochranným prostředkem, příp. jiným způsobem. Tzn., že na všech prostranstvích, v institucích, ve veřejné hromadné dopravě, vydali jsme i opatření, aby lidé v ubytovacích zařízeních, kde je min. pět osob, měli také ochranu nosu a úst, kdy toto opatření směřujeme zejména do lázeňských domů. Jsem hrozně rád, když jsme informovali pana Prymulu, pana náměstka Nováčka z Ministerstva vnitra, že situace v lázeňských domech také není dobrá. Máme zde první pozitivní případ. Jsem velmi rád a ještě jednou děkuji, že vláda vydala opatření a lidé už nemohou nastupovat od 19. března do lázeňských domů. Je to zejména pro jejich ochranu a ochranu nás všech. Co se týče pendlerů, osob, které dojíždějí do sousedního Německa za prací, tak je to situace, o které se nyní hodně mluví. Mám postřehy a podněty od lékařského personálu, od praktických lékařů, ale i od občanů, že ta situace je velmi vážná. Jsem velmi rád, že na to nahlížejí i někteří lidé v Karlovarském kraji, že by se mělo přijmout opatření, aby se uzavřely státní hranice na území Karlovarského kraje. Vím, že se k této aktivitě přidává, a jako první, myslím, byli v Jihočeském kraji s tím, že je nutné rychle přijmout opatření, aby tito lidé už dále nejezdili do sousedního Německa, protože ohrožují nejen sebe, ale i nás všechny, kteří tady žijeme. Mám podněty, jak jsem řekl, od ředitelů nemocnic, že v nemocnicích pracují zdravotní sestry, které mají doma manžela, přítele, kteří pracují v sousedním Německu. Tím nám samozřejmě hrozí, že pokud by se nákaza ve větší míře přenesla do našich zdravotnických zařízení, mohli bychom se dostat opravdu do kolapsových stavů. Dnešního dne jsem odeslal dopis ústředním orgánům, že žádáme o uzavření všech hraničních přechodů v Karlovarském kraji pro občany, kteří vyjíždějí za prací,“ popsal situaci a důvody k žádosti hejtman.

Kraj zřídil výdajová místa ochranného materiálu pro lékaře s ambulantní ordinací či lékárníky. 

„Je to v sedmi městech s rozšířenou působností, to jsou ta největší města s tím, že potřebujeme průběžně zásobovat zejména praktické lékaře, lékaře z ambulancí, stomatology, ochrannými prostředky a je pro nás velmi logisticky náročné, abychom objížděli všechny ambulance. Udělali jsme to v tom prvním případě, kdy jsme je potřebovali rychle zásobit alespoň osmi respirátory, což jsme udělali, ale nyní už opravdu musíme přejít k systému, kdy budou zřízena výdejní místa, kdy jsme tyto místa otevřeli dnes od 14:00 hodin s tím, že dochází k distribuci prvních ochranných prostředků. Jsme samozřejmě závislí na tom, kolik jich sami někde koupíme či kolik jich seženeme nebo dostaneme od státu. Takže tato místa budeme zásobovat průběžně a lékaře budeme informovat, kdy si budou moci přijít pro ochranné prostředky. Týká se to i lékáren. Takže v dnešní den budeme distribuovat do každé lékárny, kterých máme v Karlovarském kraji sto, zhruba sto roušek. Samozřejmě vnímám, že by bylo důležité, aby i v lékárnách měli respirátory, ale na to samozřejmě budeme reagovat v případě, až přijdou další dodávky, abychom roušky u těchto pracovníků vyměnili za respirátory,“ přiblížil Kubis. 

Lidé a organizace houfně organizují šití nedostatkových roušek a jejich distribuci potřebným – složkám IZS, pracovníkům ve službách, obchodech, domech pro seniory a další. 

„Samozřejmě za to strašně děkuji. Jsem rád, že lidé k tomu přistupují zodpovědně. Většina lidí, pokud projíždím Karlovarským krajem, roušky nosí. Lidé nám píší a nabízí pomoc, ať jsou to roušky, které ručně šijí, ať jsou to další různé aktivity. Moc za to děkuji. Hrozně si toho vážím. My jsme i z tohoto důvodu na místech, kde jsou výdejny ochranných prostředků, zřídili i tzv. sběrná místa. Tzn., že kdokoliv by chtěl na tato místa přinést např. ochranné roušky, a pokud má obavy na toto místo přijít, tak stačí zavolat. Ještě jsem neřekl to podstatné, je vlastně šest výdejových a odběrových míst a jsou tam, kde jsou městské policie. Tyto místa jsou v prostorách městských policií, pouze v Kraslicích je na městském úřadu,“ dodal hejtman Kubis.

Nejen pro nejohroženější skupinu obyvatel, seniory, platí doporučení omezit maximálně styky s ostatními lidmi. 

„Samozřejmě vnímám, že senioři jsou ti nejzranitelnější. Chtěl bych se na ně obrátit, ať jsou opatrní, ať vycházejí ven jen v nejnutnějších případech s tím, že uděláme všechno pro to, abychom ochránili všechny občany Karlovarského kraje, ale zejména seniory, protože vidíme, co se děje ve světě. A opravdu ty důsledky, co se týče starších lidí, jsou drastické a katastrofální. Prosím, všechny vyzývám, buďte tak hodní a dodržujte veškerá opatření, která jsou vydána v souvislosti se šířením koronaviru. Myslím si, že všichni pracují na 100 procent. Vím, že jsou lidé, kteří se rozčilují, jsou nervózní, že nemají ochranné prostředky v takové míře, v jaké by je měli dostat, ale věřte, že se snažíme udělat maximum. Uděláme všechno pro to, aby se ochranné prostředky dostávaly zejména do nemocnic, zdravotnických zařízení a lékáren a aby každý občan v Karlovarském kraji měl v co nejkratší době roušku. Všem moc děkuji za to, že jste zodpovědní, přeji hodně sil a věřím, že to společně určitě zvládneme,“ uzavřel hejtman svou výzvu.