Region: Helena Kavková a Iva Ondrejková - nové Osobnosti města Sokolova

V klášterním kostele sv. Antonína Paduánského se konal slavnostní večer u příležitosti ocenění významných osobností za jejich přínos městu. Ceny se udělují za působení v oblastech jako je sport, kultura, školství nebo za dosažení mimořádných úspěchů ve svém oboru. Kandidáty vybírá Rada města.

Letos se Osobnostmi města Sokolova staly dvě dámy, a to redaktorka, spisovatelka a historička Helena Kavková a dlouholetá ředitelka Domu dětí a mládeže Iva Ondrejková. Ocenění si převzaly z rukou starosty Petra Kubise, místostarosty Jana Picky a místostarostky a poslankyně Renaty Oulehlové.

První laureátka Helena Kavková přišla do Sokolova v roce 1976. Pracovala ve Zpravodaji města Sokolova a později v měsíčníku Patriot. Celý život se zajímala o dějiny, především pak o historii židovských obyvatel v Sokolově. Jako spoluautorka se podílela například na vzniku publikace Falknov – Sokolov 1908 – 2008 nebo knihy Kamínky ze smutné mozaiky. Od dětství se přátelila s Janem Palachem. Když s ní, po jeho úmrtí, natočila Československá televize rozhovor, dostala zákaz publikační činnosti v celostátních médiích.

Iva Ondrejková získala ocenění za dlouholetou příkladnou činnost ředitelky Domu dětí a mládeže, kde vytváří motivující prostředí pro děti, pořádá nejrůznější kroužky, akce, soutěže a příměstské tábory. Je skvělou manažerkou. Své práci se věnuje s velkým nasazením, bez ohledu na čas, a vytváří podnětné prostředí pro své kolegy.

Program večera byl bohatý a pestrý. Celou akci, pečlivě připravenou Městským domem kultury, provázel oblíbený moderátor Petr Čimpera. Divákům se představil i vítěz soutěže „Sokolov má talent“ patnáctiletý zpěvák a klavírista Radek Sebjan. Po předání ocenění zakončil program populární zpěvák Standa Hložek, který svými hity rozproudil publikum a dodal večeru nezapomenutelnou atmosféru.

Zdroj: Město Sokolov