Region: Karlovarský kraj nabídne ve spolupráci se ZČU zcela nový studijní obor kinantropologie

Karlovarský kraj uzavře dohodu se Západočeskou univerzitou v Plzni o vzájemné spolupráci při uskutečňování bakalářského studijního programu „Kinantropologie – wellness specialista“. Obor vychází z potřeb Karlovarského kraje, se zahájením studia se počítá v příštím akademickém roce.

„Jedná se o obor, který se zabývá strukturou a funkci pohybových činností člověka a který je šitý na míru potřebám Karlovarského kraje. Odborníci z lázeňských a zdravotnických zařízení sestavili profil studenta, jenž by bezprostředně po ukončení studia mohl najít uplatnění právě v těchto zařízeních v našem regionu. Na základě sestaveného profilu byl teprve vytvořen tento nový studijní obor včetně obsahu vzdělávání. Výuku pak bude zajišťovat ZČU,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Cílem spolupráce mezi Karlovarským krajem a ZČU je snaha o rozšíření možností vysokoškolského vzdělání v regionu v oborech, jež jsou pro něj typické, tímto přispět ke zvýšení vzdělanosti obyvatelstva a rozvoji dotčených hospodářských odvětví. Nový obor je svým zaměřením vhodný pro oblast lázeňství, kde budou moci studenti vykonávat svou odbornou praxi.

Úkolem ZČU je zajištění akreditace pro tento studijní program a jeho výuka na území Karlovarského kraje, kde bude spolupracovat s místními zaměstnavateli. Karlovarský kraj se zavazuje k aktivnímu vyjednávání s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR o finanční podpoře studia, k zabezpečení studijní literatury a zabezpečení přístupu k elektronickým informačním zdrojům, a to prostřednictvím Krajské knihovny Karlovy Vary, pobočky v Lidické ulici.

„V současné době je možné na území Karlovarského kraje v rámci vysokoškolského vzdělávání studovat obory ekonomické a pedagogické. V dohledné době chystáme ještě  rozšířit možnosti studia pedagogických oborů v regionu, a to o bakalářský studijní program v oboru učitelství pro mateřské školy, který budou moci zájemci studovat v kombinované formě,“ doplnil radní pro oblast vzdělávání, školství a mládeže, tělovýchovy a sportu Jindřich Čermák.