Region: Kraj navýší investice o půl miliardy korun (TV Západ)

První tisková konference Karlovarského kraje v době koronavirové nákazy se konala v úterý 12. května v zasedacím sále zastupitelů. Vedení kraje odpovídalo na otázky novinářů a mezi hlavními tématy byly průběh a důsledky současného nouzového stavu.

„Tak asi všichni zaregistrovali, že jsme na tom byli skoro nejhůř v rámci České republiky. Jsem hrozně rád, že se vracíme ke standardnímu režimu, zejména co se týče, dovolím si říci k unikátním opatřením v chebské nemocnici, kde se během několika hodin podařilo protestovat všechny zaměstnance a byla provedena dekontaminace všech budov. Co se týče nárůstu nemocných za posledních pár dní, tak ta čísla jsou už velmi dobrá. Nyní je to už jen o jednotlivcích, jak k opatřením budou přistupovat, jak budeme zodpovědní a ohleduplní vůči svému okolí,“ přiblížil stav hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis. 

Státní dodávky ochranných pomůcek končí a nakupovat bude přímo kraj. 

„My s tím počítáme poměrně již delší dobu, protože se říkalo, že bude ukončen nouzový stav a tím bude končit zásobování od státu. My, jako Karlovarský kraj, jsme vedli poptávkové řízení na jednotlivé segmenty, co se týče ochranných prostředků. Na Radě Karlovarského kraje jsme rozhodli, že zakoupíme ochranné prostředky ve výši 17 milionů korun, což je částka, která odpovídá počtu ochranných prostředků min. na jeden měsíc tak, abychom byli připraveni, kdyby se situace zhoršila a mohli jsme okamžitě začít zásobovat hlavně zdravotnická zařízení a sociální služby,“ přiblížil hejtman. 

Na kraji je také k dispozici zásoba několika kompletních ochranných vybavení pro okamžité použití. Do popředí se ale nyní postupně dostávají ekonomická témata. 

„Tak asi jako celá republika, co se týče příjmů, je tam poměrně značný dopad a i my očekáváme propad. Ale potřebujeme, aby kraj žil dál. Musíme myslet na budoucnost. Proto jsme se rozhodli, že navýšíme příjmovou část o částku 500 milionů korun. To je částka, kterou jsme uspořili, mohu-li to takto říci, je to přebytek. A i díky tomu jsme nyní na Radě mohli začít rozdělovat finanční prostředky do jednotlivých programů. Myslím si, že právě investice je to, co nás může posunout dopředu,“ dodal hejtman Kubis. 

Karlovarský kraj chce zároveň požádat stát o další prostředky na úhradu nákladů spojených s korona krizí. 

„My jsme obdrželi částku 10 milionů korun, kterou jsme použili na nákup ochranných prostředků a na další opatření, ať jsou to nájmy kontejnerů a dalších prostředků k tomu, abychom mohli zajistit chod integrovaného záchranného systému. Nyní chceme nakoupit za částku 17 milionů korun ochranné prostředky a požádali jsme stát o dalších 50 milionů korun, které bychom následně vyúčtovali a mohli bychom z nich hradit záležitosti, které se týkají té situace, která tady je,“ potvrdil informaci hejtman Petr Kubis. 

Kraj také podle slov hejtmana Petra Kubise vytvořil záchranný tým a chystá se plán, jak postupně zlepšovat stav v nejpostiženějších oblastech ekonomiky kraje, a to v lázeňství a cestovním ruchu.