Region: Kraj představil plán vakcinace proti Covid-19 (TV Západ)

Karlovarský kraj představil na první letošní prezenční tiskové konferenci nejen body po jednání nové Rady kraje, ale především Plán vakcinace. Podle odborníků je očkování hlavní složkou boje proti epidemii Covid-19. Kraj zahájil očkování 4. ledna a zároveň se potýká s nízkým počtem vakcín, které mu stát v týdenních cyklech dodává.

„Včera večer nám přišla nová tabulka, kde u Karlovarského kraje je dvojnásobek vakcín. Tzn., že doposud jsme měli 1100 vakcín a na příští týden máme 2200 vakcín. Na dnešní konferenci premiér potvrdil, že to bude i v následujících dvou týdnech,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Podle státem stanovené strategie se v kraji očkují v současnosti zdravotníci v nemocnicích, personál v COVID centrech v Mariánských Lázních a v REHOSu Nejdek, ambulantní specialisté a praktičtí lékaři, hasiči, policisté a vojáci pomáhající v nemocnicích i v odběrových centrech. K dispozici je i mobilní tým do domovů pro seniory a dalších pobytových zařízení sociálních služeb. Zřízena jsou prozatím tři očkovací centra v nemocnicích v Karlových Varech, Chebu a Sokolově. 

„V tuto chvíli na současných třech očkovacích místech je určitě kapacita zhruba 3,5 až 4 tisíce lidí. Pokud zprovozníme všech 9 plánovaných očkovacích míst, stabilních, tak se pohybujeme na 11 tisících s tím, že celá logistika a plán počítá s možným navýšením až na dvojnásobek, a to dalším rozšířením hodin denně, pracovních dní či rozšířením počtu stanovišť na těch místech,“ přiblížil možnosti kraje lékař a uvolněný člen zastupitelstva Josef März.

V kraji žije okolo 11 tisíc seniorů 80+ a kraj má dostatečné kapacity k jejich proočkování. Důležité ale je, aby měl také dostatek vakcín. Dosavadní zkušenosti s registracemi totiž ukazují v řadě případů na dlouhé objednací termíny, konkrétně duben i květen. 

„To, co se týká rezervací na jarní měsíce – to je otázka právě toho, že můžeme otevírat sloty jen v počtu, které nám umožňují vakcíny, proto se otevřely daleko do jarních měsíců. My jsme připraveni, jakmile vakcíny budou potvrzeny ve větším množství, tyto klienty oslovit a objednat je na dřívější termíny. Prostě se před ně nikdo další z těch mladších věkových skupin nedostane. Nejdříve si je stáhneme na dřívější termíny – reálně únor, březen. Tzn., že klienti, kteří jsou dnes objednáni na jarní měsíce, by měli vyčkat na informaci, že je přeobjednáme na dřívější termín,“ popsal chystané změny hejtman Kulhánek. 

Počet zájemců o očkování z prioritních skupin se zvyšuje. Vládní koncepce je třídí jednak podle věku, dále zdravotního stavu nebo povolání. 

„Řada lidí, kteří původně neměli zájem o očkování, tak názor mění. Zájemci jsou a skupina se lehce navyšuje. My se samozřejmě snažíme, protože do ní spadají různé kategorie a navíc se tam kříží námi sesbíraná data s centrálním rezervačním systémem, tak být spravedlivý vůči všem a dodržovat nějakou proporcionalitu,“ potvrdil März.

Podle očekávaného harmonogramu dodávek očkovacích látek do České republiky pak Karlovarský kraj stanovuje své předpoklady průběhu vakcinace v našem regionu. 

„Počítáme, že by se mělo proočkovat zhruba 60 až 70 procent populace ke vzniku kolektivní imunity, vychází nám to zhruba na 200 tisíc očkování, protože část jsou samozřejmě děti, které se neočkují. To, co bychom chtěli zvládnout v rámci očkovacích centrech - míst, je zhruba okolo 150 až 180 tisíc licí. Což by mělo probíhat v ideálním případě, budou-li vakcíny, do konce června, července, pak by očkování měli plně převzít jednotlivé ambulance ambulantních specialistů, praktických lékařů. Je to ale plán, který je hodně za horizontem toho, co v tuto chvíli jsme schopni si definitivně potvrdit. Záleží na tom, zda budou vakcíny, jak nám bylo opakovaně potvrzeno, je předpoklad, že proti tomu původnímu nasmlouvanému počtu do České republiky, bude závoz dojednán vyšší. Takže si myslíme, že je to plán splnitelný,“ spočítal zastupitel Josef März.

Kapacita očkovacích míst i dodávky vakcíny jsou sice klíčovými předpoklady pro úspěšné zvládnutí celé akce, ale důležitá také bude personální situace zdravotníků a jak se ukázalo na příkladu státu, tak i takové drobnosti jako dostatek jehel nebo injekčních stříkaček. 

„Zatím na ty nejbližší týdny materiál máme. Je pravda, že se setkáváme s tím, že pokud bychom chtěli nyní realizovat nějakou objednávku, tak doba dodání už začíná být v řádu několika týdnů. Nicméně údaje o spotřebním materiálu sbírá stát prostřednictvím své databáze a univerzálního formuláře průběžně eviduje. Bylo avizováno, že určitě alespoň nějaká část těchto potřeb se bude případně řešit centrálně,“ mírnil obavy März.

Samotný průběh očkování se dělí na několik fází. Administrativní, kdy se u klienta zkontroluje totožnost a ověří se registrace v systému přes lékařskou, kde proběhne krátká kontrola zdravotního stavu, přičemž klient dá informovaný souhlas s očkování až po sestrou aplikovanou vakcínu. V další administraci se poté vyplní očkovací průkaz a stanoví předběžný datum přeočkování. Klient poté počká 20 až 30 minut v čekárně pro případnou reakci organismu. 

Během února chce kraj zprovoznit v každé ze sedmi obcích s rozšířenou působností a Chodově a Toužimi  očkovací centrum. Podrobné plány, včetně vládní strategie očkování najdete v odkazech v textové části reportáže. Pro pomoc s registrací seniorů 80+ je možné volat informační linku 1221 nebo krajskou asistenční linku 607 600 017.