Region: Ministr obrany Metnar jednal v kraji (TV Západ)

Ministr obrany ČR Lubomír Metnar navštívil vojáky pomáhající od 28. dubna zvládat důsledky nákazy COVID-19 v mariánskolázeňské nemocnici. Ve zdravotnickém zařízení, které se potýká s absencí zaměstnanců v karanténě, působí již druhá skupina příslušníků vyškovské akademie a chemiků z Liberce.

„Vojáci - armáda, je připravena poskytnout pomoc vždy, když přijde nečekaná krize. A samozřejmě tak, jak pomáhala v minulosti, pomáhá i nyní při této epidemii. Budeme pomáhat dokud je to třeba. Jsem za to velmi rád, proto jsem přijel osobně vojákům poděkovat,“ uvedl ministr Metnar.

Pro nemocnici je pomoc vojáků i prozatím nezbytná.

„Z původních 35 pacientů máme momentálně už 17 vyléčených a 18 pacientů pozitivních. Z personálu bylo původní číslo 17 a již je 11 vyléčených. U všech je mírný průběh, víceméně bez příznaků. Protože nám nadále chybí 30 procent personálu na lůžkovém oddělení, je pomoc pro nás ještě důležitá,“ zdůraznila ředitelka nemocnice Veronika Kropfreiterová.

Po jednání s vedením kraje došlo k dohodě o prodloužení působení vojáků v nemocnici o týden, tedy do neděle 31. května. Proběhla také diskuse o střední vojenské škole v Sokolově. Na upravené přijímací zkoušky se připravuje více než 40 uchazečů a pokračují rekonstrukční práce na domově mládeže. Vše podle zúčastněných směřuje k otevření v novém školním roce. 

Ministr Metnar také ujistil hejtmana, že se počítá se vznikem výcvikového centra armády na Doupově. Po letech by se tak do kraje vrátili vojáci. Čtvrtletně by centrem mohlo projít až 550 vojáků. O provoz střediska by se staralo cca 140 vojáků i civilních zaměstnanců.

Kraj se také připravuje na otevření hranic, a to nejen kvůli lázeňství. 

„Ta situace byla velmi vážná, kdy jsme všichni reagovali na to, jaká byla situace v Německu. Chtěli jsme naše občany ochránit. Takže kolem toho byl veliký příběh. Nyní je situace opačná, že bychom byli rádi, kdyby k tomu rozvolnění došlo i zejména z důvodu, že 90 % cizinců, neustále to říkáme, kteří přijedou do České republiky za lázeňskými pobyty, tak jsou u nás v kraji. Tzn., že pokud neustále hovoříme o pomoci lázeňství a cestovnímu ruchu, tak to je jedna z cest. Další záležitost jsou lidé, kteří pracují v Německu, tak ta situace tam je stejná, možná dnes i lepší, neumím to posoudit. Opatření jsou na obou stranách hranic přiměřená situaci, takže věřím tomu, že dojde k nějakému rozvolnění. Hovořil jsem o tom i s velvyslancem Německa, kde jsme ve shodě a myslím si, že i v médiích sledujeme, že jednání intenzivně probíhají. Uvidíme, co přinese čas,“ popsal situaci hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis. 

Kraj také nakoupil zásoby ochranných pomůcek v hodnotě 17 milionů korun. Ty by měly v případě potřeby vystačit na zhruba měsíc.