Region: Policejní prevence - Advent seniorům

S nadcházející zimou přichází advent a první svíčku na adventním věnci zapálíme v letošním roce  již 28. listopadu. Přípravy na Vánoce jsou v plném proudu, obchodní centra plná návštěvníků praskají ve švech a vánoční nálada se šíří všude kolem nás. Bohužel se v naší společnosti najdou tací, kteří této nálady využívají ve svůj prospěch, který však nemá nic společného se zákonnou formou.

Podvodníci, kapsáři a zloději jsou bohužel v tomto krásném období ve svém živlu a páchají trestnou činnost, využívajíc zejména lidské nepozornosti či dobrosrdečnosti. Díky těmto vlastnostem končí v jejich sítích především starší občané v důchodovém věku. Na zranitelnosti jim navíc nepřidávají mnohdy ani zdravotní potíže či problémy s mobilitou. 

Z tohoto důvodu policejní preventisté z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje připravili na toto období preventivní projekt s názvem „Advent seniorům,“ jenž je financován z Programu Ministerstva vnitra v oblasti prevence kriminality. Cílem projektu je především snížení nápadu trestné činnosti páchané na této skupině obyvatel a jejich informování o možnostech, kterými se lze proti této trestné činnosti bránit. Poznatky si však mohou odnést i lidé mladší, neboť není pravidlem, že si pachatelé trestné činnosti vybírají své oběti pouze mezi seniory. 

Projekt je rozdělen na čtyři problematiky ve spojitosti s každým adventním týdnem. 
    1. Adventní týden – „Kapsáři v době adventu“
    2. Adventní týden – „Online nákupy“
    3. Adventní týden – „Podvodníci za Vašimi dveřmi“
    4. Adventní týden – „Platba kartou a výběr z bankomatu“

Policejní preventisté budou během celého adventu navštěvovat místa s velkým pohybem lidí, jako jsou například obchodní centra či parkoviště před nimi, po celém Karlovarském kraji, kde budou rozdávat letáky s preventivními radami k dané problematice. Součástí letáčku je i malý dáreček. Na každou problematiku poběží v Českém rozhlase po celou dobu adventu i preventivní spoty, které mohou slyšet návštěvníci i při svých nákupech v různých obchodních domech.  

Pro ty, kterým se s policejními preventisty nepodaří setkat, připomínáme alespoň pár základních důležitých preventivních rad: 

Jak se bránit proti kapsářům? 
- Nenechávejte své tašky, batohy a jiná příruční zavazadla v nákupních vozících.
- Nenoste u sebe velkou finanční hotovost.
- Bezpečnostní kód k platební kartě noste odděleně od karty.

Na co si dát pozor v případě online nákupů?
- Chybějící, neúplné, podezřelé, chaotické obchodní podmínky e-shopu.
- Chybějící nebo záporné reference a hodnocení zákazníky.
- Platba za objednané zboží pouze předem, dobírka není možná.

Co s podomními prodejci? 
- Ověřte si identitu daného prodavače.
- Nenechte se zlákat dárky a slevami. 
- V případě sebemenší pochybnosti nic nepodepisujte a nekupujte.
- Nepodepisujte nic, pokud jste si veškerou dokumentaci důkladně neprostudovali. 

Jak se chránit při výběru peněz? 
- Nikdy nenechávejte u své platební karty poznamenaný PIN kód.
- Svou platební kartu zásadně nikomu nepůjčujte.
- Nezadávejte v blízkosti cizích osob svůj PIN kód.

"Policejní preventisté Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje Vám přejí krásné prožití vánočních svátků bez jakékoli úhony a nepříjemností," uvedla za Policii ČR por. Mgr. Lucie Machalová.


Zdroj: Policie ČR